Megújult vendégmólókat adtak át a Velencei-tónál

Megújult vendégmólókat adtak át a Velencei-tónál

A Velencei-tó partfalfejlesztése mellett megújultak a vendégmólók és korszerűsödnek a közforgalmú hajóállomások is.

A Velencei-tó partfalfejlesztése mellett megújultak a vendégmólók és korszerűsödnek a közforgalmú hajóállomások is – mondta Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője szerdán Gárdonyban, a vendégmólók átadási ünnepségén.

A Velencei-tó egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásában – az európai uniós támogatású projekt 14 milliárd forintot biztosított a fejlesztésre – átlagosan 30 centiméterrel emelték meg a partfalat, és a munkálatok alatt derült ki több olyan hiányosság, amelynek kijavítására a program nem terjedt ki, de halaszthatatlan volt. Ilyen volt a régi, veszélyes vendégmólók és a korszerűtlen közforgalmú hajóállomások felújítása, amelyet hazai forrásból finanszíroznak.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) vezetője arról beszélt, hogy a régi balesetveszélyes mólók helyére új, modern technológiájú, úszóműves vendégmólókat telepítettek, több mint 1500 méter hosszúságban, amelyből több mint 1000 métert Gárdonyban, 391 métert Velencén és 75 métert Sukorón adtak át. A kilenc helyszínen zajló beruházás több mint 500 millió forintba került.

Az eseményen aláírták a közforgalmú hajóállomások korszerűsítése első ütemének vállalkozási szerződését is.

A Ronekó Kft. és a VVVTFT koordinálásával aláírt szerződés első üteme több mint 275 millió forintos kormányzati támogatással valósulhat meg; a projektben öt hajóállomás, az agárdi hajókikötő, a gárdonyi hajóállomás, a velencei déli kanyari hajóállomás, a pákozdi Szúnyog-szigeti hajóállomás és a sukorói kikötő újul meg, amelyek jövőre már korszerűsített formában várják a térség lakóit és a turistákat. A beruházásban korszerűsítik a közvilágítást, elektromos töltőket helyeznek el és a lehetőségeknek megfelelően vizesblokkokat, valamint parkolókat alakítanak ki.

MTI, Hellopolisz Média

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »