Szent György-napi kihajtási ünnepre várják Hortobágyon a látogatókat

Szent György-napi kihajtási ünnepre várják Hortobágyon a látogatókat

Április 27-én rendezik meg a Szent György-napi Kihajtási Ünnepet és Kézműves vásárt a hortobágyi Mátai Ménesben, állatbemutatókkal, népi játékokkal, a vármegye ízeinek kóstolójával.

A néphagyomány a tavasz kezdetét mindig is az április 24-ei György napjához kötötte: az állattenyésztéssel foglalkozó népek az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről a nyári legelőkre és ilyenkor fogadták fel a pásztorokat is.

Az ország egyik leginkább hagyományőrző térségében, a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon a pásztorok – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt.

A hagyományok megismertetésében, népszerűsítésében nagy szerepet játszanak az olyan országszerte ismert rendezvények, mint a Kihajtási Ünnep, melyet idén április 27-én rendeznek meg a Mátai Ménesben.A rendezvény délelőtt 9.30-kor veszi kezdetét a renyhe ménes pusztára való kihajtásával, majd a Fogadóépület előtti téren a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság családi programjai – bábszínházas és gólyalábas előadások, természetismereti és népi játékok, kézműves foglalkozások – várják az érdeklődőket a délelőtt folyamán, közölték a szervezők.

Délután, 14 órától a központi Arénába bevonuló rackanyáj, a hatos szürke marha és a ritkaság számba menő négyes bivalyfogat, a nóniusz lovak hátukon a csergető csikósokkal, népies fogatok, a régi fényében pompázó Landauer hintó szórakoztatják majd a látogatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »