Keleti Éva szubjektív képei Gyulán

Keleti Éva szubjektív képei Gyulán

A vizuális művészet újabb mestere érkezik a gyulai Kohán Képtárba. A hazai képzőművészet nagyjait követően, közvetlenül Benczúr Gyula alkotásai után – és a galéria állandó Kohán-kiállítása mellett – most Keleti Éva fotóival találkozhatnak a látogatók.

A mai magyar fotóművészet ikonikus alakja Keleti Éva. A Kossuth-, Prima Primissima- és Balázs Béla-díjas fotóművész 75 éves pályafutása alatt több tízezer fotót készített.

Bármilyen hihetetlen, csak a véletlennek köszönhető, hogy színházi fotós lett. Sőt eleinte nem is szerette igazán, komolyabb munkára vágyott. Szerencsére azonban őt is megcsapta a színház különleges illata, és maradt. Olyannyira, hogy a színházi élet elképzelhetetlen volt Keleti Éva nélkül. Bár 1991-ben visszavonult, férje halála után – túl a 80. évén – ismét gépet ragadott.

Újra kellett tanulnia a fotózást, hiszen a digitális technika távol áll tőle. De, aki ismeri őt, tudja: nem ismer lehetetlent. Aztán 92 évesen is mert nagyot álmodni és új kiállításra készült. Ahogy ő fogalmazott, úgy akarta megörökíteni a művészeket, ahogyan ő látja őket a gondolataiban. A 72 fényképet megjelenítő Szubjektív című tárlaton természetesen visszatértek a régi nagy barátok: Béres Ilona, Molnár Piroska, Kulka János, Hernádi Judit, vagy Pogány Judit, de ezeken a képeken már az új generáció is megjelenik, a jövő nagy színészei. Az összeállítást még izgalmasabbá teszik Keleti Éva fotók mellé kihelyezett gondolatai a képek szereplőiről.

Az élet, nagyon furcsa. Az, hogy én idáig eljutottam, sok száz, ezer és tízezer embernek köszönhető.
Az útnak sosincs vége, mindig jönnek új Keleti Évák, új művészek és új alkotók. Szeressük őket és őrizzük meg az emléküket! Mindig legyenek olyanok, akikre fel lehet nézni, akik miatt elmegyünk a színházba, megveszünk egy könyvet vagy elmegyünk filmet nézni – fogalmaz Keleti Éva.

Keleti Éva Szubjektív

Kohán Képtár (Gyula, Béke sgt. 35.)

2024. március 7. – 2024. április 21.

Kiállítás megnyitó: 2024. március 12. (kedd) 17.00

A tárlatot megnyitja: dr. Árpási Zoltán újságíró-szerkesztő, A fotográfia bűvöletében – Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel című könyv szerzője

Tárlatvezetést tart: L. Péterfi Csaba, a kiállítás kurátora

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »