Kertváros rejtett gyöngyszemei

Kertváros rejtett gyöngyszemei

Még az egyre közkedveltebb XVI kerület lakói közül sem tudják sokan, milyen „rejtett” múzeumok, emlékhelyek vannak a Kertvárosban, holott egyedülálló, nagy jelentőségű értékek mellett járunk el. Érdemes tehát körbenéznünk, milyen épületek is bújnak meg szomszédságunkban.

Ennek egyik kiemelkedő darabját látogattuk meg elsőnek, az Állás utca tetején, családi házak között megbúvó kis házikójában található eredeti Tóth Ilonka Emlékházat, ahol az ismert 56-os mártír orvostanhallgató született és gyerekeskedett.

Miután az Önkormányzatnak sikerült megszerezni a hajdani szülőházat, teljes körű felújításba kezdtek, mivel igen rossz állapotba volt. A bővítésre lehetőség nem volt, és nem is akartak igazából hozzányúlni, így a különleges 56-os emlékhely és oktató központ a föld alá került a kertben.

A korabeli, és Tóth Ilonka emlékeiből álló kiállítást az emlékházban, és a modern, iskolai órák és rendezvények tartására is alkalmas földalatti oktató központot az 56-os forradalom 60.-dik évfordulóján adták át, azóta előzetes bejelentkezés alapján ingyenesen látogatható.

De nézzünk körül egy kicsit, mi is vár itt minket! Kezdjük az emlékháznál, hiszen a mártírhalált halt orvostanhallgatóról igazából ez szól.

A kis házikó teljes egészében korabeli bútorzattal van berendezve, és természetesen minden írat, emléktárgy, személyes dolog, ami megmaradt Tóth Ilonkától, kiállításra került, bele értve a rendszerváltás utáni ítéletmódosítást, és utólagos elismeréseket, kitüntetéseket is.

Pillanatképeket láthatunk fiatalságából, hiszen nem csupán orvosnak készülő szorgalmas diák volt, hanem aktívan sportolt, repült, sőt már 13 éves korában verset is írt.

Elszomorító, hogy egy tipikus koncepciós pernek kellett áldozatul esnie a forradalmat követően, amikor emberek ezreit gyógyította, kezelte, mentette meg, de a részleteket inkább ismerjük meg az emlékházban egy alapos, érdekes, és nagyon szakszerű, közérthető vezetés keretében!

És akkor menjünk le a beton folyóson a föld alá! Már a lejárat is fokozatosan vezet be minket az 56-os forradalom leverését követő kegyetlen, szürke világba.

Az oktató központ alapvetően két részből áll, az egyik részben rendezvények, oktatás, illetve időszakos kiállítások kapnak helyet, jelenleg a Wittner Mária emlékkiállítás látható, melyről korábban beszámoltunk.

A másik rész az, ami igazából Tóth Ilonkához, és a hozzá kapcsolódó eseményekhez kapcsolódik. Itt rendezték be a kicsinyített mását annak a tárgyalóteremnek, ahol a koncepciós per zajlott ellene, és társai ellen.

Itt, a hangulatában is letaglózó teremben megtaláljuk a helyén a filmfelvevőt és a mikrofont is, melyen felvették a történteket, hogy hamis hírekkel lejárassák őket és a forradalmat, és elrettentésül szolgáljanak az utókornak.

Ha a látvány nem lenne elég, egy nagyon jól kidolgozott, kb 20 perces dokumentumfilm segítségével mi is visszatérünk a tárgyalás korába, és átélhetjük a történteket, mintha magunk is ott lettünk volna az időben.

Mivel jól esik egy kis „friss levegő” a látottak, hallottak után, javasolunk egy rövid sétát a közelben levő, róla elnevezett térre, ahol szobra is áll.

Természetesen ez nem egy vidám történet, ahogy az egész emlékház látogatás sem, viszont a magyarság történelmének egy fontos része, korunkat közvetlenül meghatározó események sorozata, így egyszer mindenkinek ajánlott felkeresni ezt a tökéletesen kialakított komplexumot, és tisztán látni mind a forradalom eszméje, mind az azt követő megtorlások tekintetében.

További információ: www.tothilonka56.hu  és a www.helytortenet16.hu  weboldalakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »