Marad a Budapest-bérlet és a vármegyebérletet is elfogadja a BKK

Marad a Budapest-bérlet és a vármegyebérletet is elfogadja a BKK

Megállapodás született Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János építési és közlekedési miniszter között a Budapest-, a vármegye- és az országbérlettel kapcsolatban.

Az egyezség értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet március 1-jétől a BKK járatain is elfogadják.

Mint az a két politikus közös közleményéből kiderül, mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja, minden értékesítési csatornáján.

A közlekedők járnak legjobban a miniszter és a főpolgármester megállapodásával, mert az az utasok százezrei számára teszi olcsóbbá és egyszerűbbé a közösségi közlekedés használatát

a felek abban állapodtak meg, hogy az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt, és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg.

A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban is, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.

A minisztérium és a főváros lezárja a tavaly év végén megszűnt korábbi agglomerációs megállapodással kapcsolatos elszámolási vitákat is.

Az új, átfogó megállapodás eredményeként a Fővárosi Önkormányzat az agglomerációs költségtérítés 2022–2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak 

A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »