Több száz milliárd fontból épít új fővárost Egyiptom a sivatag közepén

Több száz milliárd fontból épít új fővárost Egyiptom a sivatag közepén

A Kairótól 45 kilométerre, a sivatagban épülő új egyiptomi főváros, hivatalos nevén Új Közigazgatási Főváros (NAC) építésének első szakasza végéhez ért, az elkészült épületekbe idén júliusig költöznek be a minisztériumok és hivatalok.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök közben újabb milliárdokat készül elkölteni az építkezés második, harmadik és negyedik szakaszára

A tervek szerint a NAC első és második fázisában felépülő városrészeknek egyenként 168 négyzetkilométeren másfél-másfél millió lakosa lesz. A kormány azt akarja, hogy az új főváros szívja fel az évi 1,6 millió fővel növekvő egyiptomi lakosság egy részét. Az új főváros vízellátását a Nílusból biztosítják Kairó térségéből. Az első szakaszban felépült Afrika legmagasabb, 70 emeletes toronyháza, egy öttermes operaház, egy óriási mecset és a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisa is. Ezen felül mintegy százezer lakás is kész van, 1200 család már birtokba is vette ezeket.

A nagyobb bankok és üzleti vállalkozások idén az első negyedévben helyezik át székhelyüket az új fővárosba, ahol az elektromos vonat tavaly tavasz óta közlekedik, idén pedig egy magasvasút is elindul. A második negyedévben az olimpiai városrészt is át akarják adni egy 93 ezer férőhelyes stadionnal. Elkezdték a munkát egy 10 kilométer hosszú öntözött park, a Green River kialakításán is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »