Hatodjára indítja a nyarat a Szent György-hegy HAJNALIG

Hatodjára indítja a nyarat a Szent György-hegy HAJNALIG

Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep. A szervezők ezúttal is tartogatnak újdonságot: a látogatók idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek új helyszínek is – tájékoztatták lapunkat a szervezők.  

2018-ban egy lelkes ötletből forrt ki az első „hajnalig” a Szent György-hegyen: az akkor valóban hajnalig tartó pincejárás mára egy egész napos rendezvénnyé formálódott. „Az évek során egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők az egész napot szeretnék kihasználni, így hamarabb kezdünk, de hamarabb is zárunk. Idén bőven lesz idő napsütésben bejárni a környéket, naplemente után gyönyörködni a koranyári, teliholdas égboltban, miközben megőrizzük a hegy éjszakai csendjét. Újdonság, hogy 2 féle helyszín lesz: NAPPALI és HAJNALIG. Az előbbiekre érdemes már délben érkezni és kiélvezni a programokat, mert este 10-kor már zárnak. A Hajnalig állomásokon viszont délután indul be az élet, és egészen éjfélig, egyig tart” – mondja Budavári Dóra, az esemény kommunikációs vezetője.

NAPPALI helyszínek 12:00-22:00

Boksay Pince, Borbolt a völgyben, Magashegy Pincészet, Napvirág Pince, Nyári Pince, Pap Wines, Szászi Birtok, Zöldülő Terasz.

HAJNALIG helyszínek 14:00-01:00

2HA, Gilvesy B-üzem, Hóbor Pince, Horváth Pince, Killer Pince, Molnár Pince, Napsárkán Pince, Pál Pince, Pláne Badacsony borterasz+Földi Bálint.

Idén csaknem 20 helyszínből válogathatunk, hiszen a Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, séta távolságra. Az itteni borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és bio tételeket is találunk a kínálatban, és nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat. A borászok nagy része itt nőtt fel, sok helyen már nem is az első generáció dolgozik – hagyomány és modern technológiák járnak kéz a kézben, megőrizve és megmutatva a termőhely értékeit.

A hegy lábánál helyi borokkal vár a Hóbor Pince – itt apa és fia borászkodik együtt, nemrég készültek el az új, kényelmes vendégterasszal. A Zöldülő Terasz domboldala családi lazításra hív, a házigazda házaspárnál igazán otthon érezhetjük magunkat, társasjátékaik maradásra csábítanak. Kicsi sétára innen először nyit ki a Magashegy Pincészet új helyszíne – végre velük is újra találkozhatunk! A mesébe illő nevű Mókus körúton (a Google mapsen is így hívják!) eljutunk a Szászi Birtok ikonikus kertjébe, ahol a diófa alatt kötelező egy pohár Kabócás. A Horváth Pince domboldalában hintázhatunk, pingpongozhatunk, elheverhetünk a kóstolás mellett. A Killer Pincét a varázslatos hangulatú, sárga épületéről ismerjük meg, a kápolna alatti Boksay Pince panorámás terasza önmagában is elbűvölő – nem beszélve a képről, ami innen elénk tárul!  A Napvirág Pince tulajdonosa, Nagy Attila szerint paradicsomi, marasztaló hely ez, ahol kiváltságos állapot borászkodni.

Szintén a fenti úton vár a Nyári Pince családi birtoka a panorámás borozó lugassal, Nyári Ödön és lánya, Emese boraival. Idén újra betérhetünk a Pap Wines multikulti vegetáriánus bárjának hangulatos kertjébe, ahol egy jó bor mellett megáll az idő. A 2HA Szőlőbirtok olíva fás szőlőligetéből nemrég került ki az első magyar alapanyagból sajtolt olívaolaj. A birtokon olyan, mintha Toszkánában járnánk, csak épp még balatoni panorámánk is van, poharunkban Sangiovese szőlőből készült Tabunello. Mosolygunk.

A hegy déli oldalán, az úttól pár lépésre vár a Horváth Pince és a Láva borterasz: itt a borok mellett az ejtőzésé és a játékoké a főszerep. Lehet hintázni, ping-pingozni, tekázi, majd mindezt levezetni egy pörkölttel.

Több olyan helyszín fogad vendégeket ilyenkor, ami máskor nem, vagy csak nagyon ritkán látogatható. Szokás szerint Földi Bálint présházába költözik be a badacsonyi Pláne Badacsony borterasz, ahol a tábortűz és a koncert kihagyhatatlan. Kinyit majd Budavári Dóra pop-up vinotékája, a Borbolt a völgyben is: a Sárkányvölgy kényelmes kertjében könnyű ottragadni a hangulatos gitárzene mellett, és belecsúszni a naplementébe – főleg, hogy gyors összefoglalót is kaphatunk a hegy tételeiből. A Molnár Családi Birtok helyszínén ilyenkor minden családtag beáll a pult mögé, olyan, mintha egy kerti partiba csöppentünk volna. A Napsárkán Pincében is a borász a házigazda: Szabó Tünde fogad mindenkit és az utánozhatatlan hangulatú teraszon boldogan mesél természetközeli borkészítési filozófiájáról. Használjuk ki a lehetőséget, fedezzük fel olyan szegleteit is a hegynek, amiket máskor nem tudunk!

Gilvesy Birtok idén is a nemesgulácsi Gilvesy B-üzemben várja a vendégeket: a vasútállomásnál található épület egyfajta fogadó helyszín is, érdemes akár ide érkezni, a parkolóban letenni az autókat, a hegy 20 perc séta innen. Este after partyval várnak.

Lesz egy teljesen új helyszín is, a Pál Pince: számukra ez nem csak az első Hajnalig, hanem a legelső rendezvényük is egyben! Werner József Pál és felesége egy nyaralás alatt szerettek bele a hegybe, 2008-ban vettek házat itt, 2016-ban újratelepítették a szőlőket – pinot blanc és cabernet sauvignon készül náluk – idén pedig családias éttermet nyitnak a hegy lábánál. Náluk belépőpont is lesz, a hegy déli oldalán.

A borok és a panoráma még nem minden: a Nappali és a Hajnalig helyszíneken lesznek finom falatok, koncertek, sok élőzene és DJ-szett is – a pontos programról hamarosan érkeznek a részletek.  „Találkozzunk! Napsütéstől teliholdig járd be a hegyet, tölts itt egy csodás napot, kóstolj, hallgass bele a koncertekbe, üldögélj, piknikezz, feledkezz bele a Balaton látványába, csússz bele a teliholdas, csillagos éjszakába” – üzenik a szervezők és a vendéglátók.

A Szent György-hegy MATINÉ dátumát pedig érdemes már most beírni a naptárba: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel szeptember 2-án 12:00-20:00 között idén is megvalósul a csendesebb, ősz eleji ismétlés:  https://fb.me/e/2sDix4YpX

HONLAP:https://www.szentgyorgyhegyhajnalig.com

FACEBOOK:https://www.facebook.com/szentgyhegyhajnalig

ESEMÉNY:https://fb.me/e/3CZmSFvQ1

JEGYEK: https://tixa.hu/szgyh2023

 Az eseményre limitált számú jegy kapható, mert a szervezők azt szeretnék, hogy a jelenlévők és a vendéglátók is kényelmesen élvezhessék ezt az estét, a hegyet, a borokat, a találkozást.

KÖZLEKEDÉS: vonattal (Nemesgulács-Kisapáti), szerződéses taxikkal Badacsony központjából és telefonon rendelve.

BELÉPTETŐ POHÁRPONTOK: a Mókus körút alján a Hóbor Pincénél, a Pál Pincénél, a Boksay Pincénél, a Killer Pincénél, a Gilvesy B-üzemnél (Nemesgulács).

Ha az eseményre látogat, szüksége lesz szállásra, ehhez a szerkesztőségünk által is több alkalommal tesztelt, minden szempontból legjobb, wellness szolgáltatásokat is nyújtó  Bonvino Hotelt ajánljuk! www.hotelbonvino.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »