Látogatás a Keleti „csücsökben”

Látogatás a Keleti „csücsökben”

Itt a nyár, itt a jó idő, a szabadságolások ideje! Ezúttal a „szokástól” eltérően nem a tömegek által jól ismert és felkeresett vízpartok és nevezetességek felé vesszük az utunkat, hanem a sajnos még mindig egy kicsit méltatlanul háttérbe szoruló Szabolcs-Szatmár vidékére.

El sem indulhatunk a térségbe, ha utunk nem a „fővárosba”, Nyíregyházára vezet!  A hatalmas pozitív fejlődésen átesett város főleg nyáron leglátogatottabb része a célunk, Sóstó, ahol a család minden tagja megtalálja a számítását, ha szabadidő eltöltéséről van szó!

A több részből álló fürdő garantált szórakozási és kikapcsolódási kavalkád, találunk itt élménymedencéket, csúszdaparkot, gyógymedencéket, számtalan szórakozási és gasztronómiai lehetőséget, és mindezt egy hatalmas fás parkban.

De aki inkább híve a „természetes” fürdőzésnek, az sem fog csalódni! Miért is? Nos itt található meg az a tó is, ami az alapját adta annak idején az egész fejlesztésnek, a maga csodálatos természetességében. Lehet rajta csónakázni, vizi biciklizni, van kiépített strandja, de a horgászoknak sem kell a fejüket törni, hova is telepedjenek le. Már ha csak körbesétáljuk a festői elhelyezkedésű tavat, akkor is remek élményben lesz részünk!

És hát kinek ne jutna eszébe Nyíregyháza egyre ismertebb fő attrakciója Sóstó nevének említése esetén, a tó melletti csodálatos fekvésű Állatpark! A hatalmas beruházásoknak köszönhetően már-már a Budapesti Állatkerttel vetekszik mind színvonalban, mind produkciókban, de tény, hogy akár egész napos programként is tökéletes családi célpont!

A nemrégen átadott kötélhíd pályái, a fantasztikus akvárium világa, egzotikus épületei éppen úgy magával ragadják a vendégeket, mint a fókasó vagy a számtalan, hatalmas természetes területeken élő állatok felkeresése, etetése. A festői erdős területen elhelyezkedő komplexum önmagában is felér egy kirándulással, a rengeteg, egyetlen jeggyel látogatható attrakció pedig csak „hab a tortán”!

De haladjunk a terület vizi élményeinek világába tovább, hiszen itt folyik a Tisza, ami ezen a részen még tökéletesen tiszta, és alacsony vízszintje miatt bárki számára bejárható túrakenuval, vagy éppen fürödhető, úszható. Két ismert stranddal találkozhatunk a térségben, az egyik Tivadar, ahol hosszan elnyúló. homokos szabad strandot találunk, lassan mélyülő vízzel, viszont igen drágának mondható néhány vendéglátó egységgel. A másik a rengeteg rendezvénynek is helyt adó, sok és jóval olcsóbb vendéglátó egységgel rendelkező  Gergelyugornya, itt viszont kisebb és a felső részen füves a part, gyorsabban mélyül a víz…

Említésre került a Tiszán való túrakajakozás! Ebben a legjobb lehetőséget a Vidám Delfin utazásiroda biztosítja, több száz hajóval, és tucatnyi, rendszeresen induló csoportos kirándulással segíti a vendégeket a Tisza és mellékfolyóinak felfedezésében. Részletes lehetőségek: www.vidamdelfin.hu weboldalon találhatók.

Ha már a mellékfolyóknál tartunk, minden képen keressük fel Túristvándiban a híres vizimalmot, a kis Túr partján, ami a túrajakos kirándulások végállomása is. A még ma is működő malom meglátogatása különleges élmény, mint ahogy innen elindulni egy romantikus kajakozásra a festői kis Túron a Vidám Delfin hajóival.

Van olyan szakasz, ahol kiépített stégről fürdeni is lehet, de az igazi élményt maga az evezés adja a mesebeli szűk folyócskán. Viszont ha nem akarunk csalódni a különben magyar viszonyokhoz képest remek ár/érték arányú, és rendkívül jó minőségű és finom helyi ételekben, amit úton-ütfélen kóstolhatunk, (és tegyük is meg, a remek pálinkákkal és lekvárokkal, szárított gyümölcsökkel egyetemben!), akkor kerüljük el a Vizimalom büfét-éttermet, nagy csalódás.

Minden képen érdemes kitérőt tenni Vásárosnaményba, részben a gyönyörűen felújított kastélya, és annak érdekes kiállítása, részben az itt található remek gyógyfürdő miatt, de a központban levő Tourinform iroda akár kiinduló pontja is lehet a környék felfedezésének! Elérhetősége: www.vasarosnameny.hu/tourinform

És mi van még, amit érdemes felkeresni? Ezer minden, de ezt a helyszínen kell megtapasztalni! Azonban hazaútban szinte kötelező kitérő Tokaj felkeresése, mely a Világörökség része, és a messze földön híres Tokaji borok hazájának központja! Minden képen másszunk fel a lépcsőkön a kereszthez, ahol fenséges panoráma hálája meg fáradozásunkat, majd a hangulatos sétáló utcán keressük fel a híres Rákóczi pincét. Ha időnk engedi, tegyünk egy hangulatos hajókázást a Tiszán, a záró élménynek garantált!!! Mindenkinek jó utat ennek a gyönyörű tájnak a felfedezéséhez!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »