Eszéki kiruccanás

Eszéki kiruccanás

Kihasználva a késő őszi időjárás előnyeit, sokan pihennek a dél-dunántúli térségben, illetve a szüret végeztével is igen sokan kóstolgatnak borokat ezeken a borvidékeken, így nem árt tudni egy remek kirándulási lehetőségről a térségben.

Mohács történelmi emlékhelyétől csupán néhány kilométer a határ Horvátország felé, ahonnan két úton is megközelíthető ennek a hajdan szinte csak magyar lakta területnek a fővárosa, Eszék, vagy, ahogy itt nevezik Osijek. Minden képen a lassúbb, ámbár hangulatos, a borvidéket átszelő utat javasoljuk, ahol régi présházak, szőlőültetvények és barátságos falvakon vezet utunk.

Eszék városának igazából két ’óvárosa” van, az egyik a modernebb, ami a centrumban található, kezdjük itt az ismerkedést a településsel.

Szinte az egész belvárosi rész kávézóból áll, nagy teraszokkal, és ami nekünk nagyon szokatlan, hogy mind tele van helyiekkel, akár hétköznap napközben is. Minden képen üljünk be egybe, és kóstoljunk meg egy finom kávét.

Ahogy nem szabad kihagynunk egy hamisítatlan „Bureket” sem, akár sós, akár édes változatban, a legjobbakat a piacnál vásárolhatjuk, ahol amúgy is érdemes körülnézni!

A sétáló utcák bejárása és a templomok megtekintése után minden képen menjünk ki a folyópartra, ahol egy rendkívül hangulatos sétány vár bennünket.

Innen akár a sétányon el is gyalogolhatunk az ősibb óváros irányába. Haladjunk egészen a régi városfalig, igaz javában folynak a felújítási munkálatok, de amit már megnézhetünk a hajdan városfallal körülvett óvárosból az nagyon hangulatos és élmény teli! Ha az egész városnegyed készen lesz, az egyik leghangulatosabb ódon városrész lesz Horvátországban, ez biztosan állítható.

Természetesen barátságos éttermek, kávézók tucatja már most is vár minket, ahogy a gyönyörű parti sétány is, amin ha tovább megyünk, eljutunk egy hídig, ahol a szemközti oldali városrész maradványait is megtaláljuk.

És mi mindent tartogat még számunkra ez a város? Nos induljunk el, és fedezzük fel, megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »