Ezzel a nyomtatvánnyal lehet igazolni az oltottságot Ausztriában

Ezzel a nyomtatvánnyal lehet igazolni az oltottságot Ausztriában

Ausztriában május 19-től új belépési szabályok érvényesek. Bizonyos országokból érkező turisták mostantól ismét szabadon, karantén nélkül utazhatnak be Ausztriába, ha beoltották őket, rendelkeznek negatív teszteredménnyel vagy átestek a betegségen.

Napvilágot láttak korábban idehaza olyan hírek, hogy a beutazás csak teljes oltottsággal, vagyis mindkét dózis vakcina beadása után lehetséges. Az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal viszont megerősítette szerkesztőségünknek, hogy már 22 nappal az első vakcina beadása után lehetséges a beutazás Ausztriába.

Erre 3 hónapig van lehetőség, a második dózis beadása után pedig újabb hat hónapig lesz érvényes az oltási igazolás. Egyelőre a nyugati oltóanyagokat és a Sinopharm vakcinát fogadják el az osztrákok, de már folyamatban vannak a tárgyalások a Szputnyik V elfogadásáról is.

A negatív teszteredménnyel való beutazáshoz 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell bemutatni.Ezeket az eredményeket orvosi hatóságnak kell kiadnia, az öntesztek nem érvényesek. A 10 év alatti gyermekeknek nem kell tesztet felmutatniuk. Azok, akik már átestek a fertőzésen, a betegség után 6 hónapig léphetnek be Ausztriába karanténmentesen. Az antitestes igazolás a teszt dátumától számított 3 hónapig érvényes.

Fontos, hogy az oltást, a negatív eredményt és a korábbi fertőzést is hitelt érdemlően, angol vagy német nyelven kell igazolni.Ehhez egyelőre a magyar nyelvű oltási igazolványt nem fogadják el, azonban ha valaki rendelkezik sárga oltási könyvvel és abba bevezetik a koronavírus elleni vakcinát is, vagy ha angol vagy német nyelven kiállított igazolást mutat be, beengedik az országba.

Ezen kívül minden Ausztriába belépő utazónak kötelező továbbra is előzetesen, digitális úton regisztrálnia magát, hogy megszerezze az úgynevezett „utazás előtti engedélyt” (PTC, Pre-Travel Clearance). Ezt a határon a hatóságok ellenőrzik, akár digitálisan, akár nyomtatott formában be lehet mutatni nekik. Az összes összegyűjtött adatot 28 nappal azután törölik, hogy az utas belépett Ausztriába, így a rendszeresen ingázó munkavállalóknak 28 naponta kell frissíteniük az utazás előtti engedélyüket.

Amennyiben a beutazó nem tudja bemutatni ezen dokumentumok bármelyikét, akkor az Ausztriába érkezéstől számított 24 órán belül csináltatnia kell egy PCR- vagy antigén tesztet.

Az Ausztriába való belépés aktuális szabályait ezen a linken lehet elérni.

Forrás: turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »