Újra látogatható a mesébe illő tiszadobi Andrássy-kastély

Újra látogatható a mesébe illő tiszadobi Andrássy-kastély

Hat éven át tartó felújítási munkálatokat követően, december 7-én átadták a tiszadobi Andrássy-kastélyt, amely másfélmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásnak köszönhetően hűen szemlélteti, hogyan élt egykor nyaralókastélyában az Andrássy család.

Hólepte környezetben adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadobon található Andrássy-kastélyt, a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb műemléképületét. Az 500 hektáros ősfákból álló erdővel körülvett romantikus stílusú épületet az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, Andrássy Gyula építtette 1880-1885 között. A tornyokkal gazdagon tagolt épülettömbön a késő gótikus és reneszánsz Loire-völgyi kastélyok hatása érezhető.A kastély berendezését és a környék parkosítását már a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejezte be. Az épület falain egykor többek közt barokk stílusú itáliai és németalföldi festők művei, illetve modern francia műalkotások függtek, régi és kortárs magyar festményekkel egyetemben. A kastély környezetében művészi gonddal tervezett és gondozott angol- és francia parkok terültek el, benne híresen szép rózsalugasokkal.

A megvalósult projekt koncepciója az volt, hogy az Andrássy család egykori életterét rekonstruálják. A megújult kastélyban az első szinten egy olyan lakrészt alakítottak ki, amelyben a legtöbb bútor és tárgy az eredeti helyére került vissza. Többek között megújult a lovagterem, ifj. Andrássy Gyula dolgozó-, illetve hálószobája, a nagyszalon és a zeneszalon is, amelyből egy kör alaprajzú könyvtárba juthatunk. Különleges látványt nyújt a Rippl-Rónai József üvegablakainak rekonstrukciója.

A második szinten egy hét szekcióból álló kiállításfüzért alakítottak ki. Az interaktív kiállítási térben az Andrássy család politikai munkásságát, az Andrássy lányok életét bemutató történeteket, a család művészete által ránk hagyott örökséget, illetve Batthyány Gyula festészetét ismerhetjük meg. Az enteriőrök és tárlatok mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér is helyet kap.

A kastélypark történeti helyreállítása is megvalósult, amelynek fő dísze a hímzéses parter, ami a barokk ruhák hímzésmotívumainak kerti alkalmazásáról kapta a nevét. Rehabilitálták a Holt-Tisza partját, létrehoztak egy csónakkikötőt és egy játszóteret is a kisgyerekes családoknak.

A tiszadobi Andrássy-kastély turisztikai célú fejlesztése másfél milliárd forint európai uniós forrásból valósult meg.

Forrás: turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »