Csodás látnivalókat köt össze az Erdélyi-szigethegység most elkészült útja

Csodás látnivalókat köt össze az Erdélyi-szigethegység most elkészült útja

Teljes egészében megnyitották a forgalom előtt hétfőn az Erdélyi-szigethegység legfontosabb Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő, európai uniós alapokból korszerűsített utat.

Most – az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később – a látványos turistaút 56 kilométeres, Bihar megyei szakasza készült el, miután az Erdélyi-szigethegység útjának 25 kilométeres, Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Mircea Malan, a Bihar megyei tanács alelnöke az Agerpresnek elmondta: az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel (Beius), Biharfüred (Stana de Vale) érintésével.Olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád-völgyi Menyasszony fátyla vízesés, Jadolina-vízesés, a Jád-völgyi víztározó (Lesu) üdülőtelepe, Rév, vagy Sonkolyos.

A projekt összértéke 182 millió lej (14 milliárd forint), amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül lehívott európai alapokból finanszíroztak.

Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, amelynek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek.

Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat 2023 májusában adták át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »