Boldog állatok birodalma a Bakonyban

Boldog állatok birodalma a Bakonyban

Szépalmán, a Gut Aiderbichl elnevezésű állatvédelmi közösség egyike annak a több mint 30 birtoknak, amelyet a szervezet Európa-szerte működtet a magyarországi mellett Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Romániában, és Svájcban. Mindegyik egy olyan különleges állatfarm, ahol összességében mintegy hatezer állatról (35 különböző állatfajból), a fajoknak megfelelően gondoskodnak életük végéig.

A magyarországi terület, a szépalmai birtok hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdonában volt, 1994-ben lett magántulajdon. 2018-ban került a szervezethez, és jelenleg több mint száz ló, szürkemarhák, mangalicák, kecskék, birkák és racka juhok élik háborítatlanul mindennapjaikat az 50 hektárnyi legelővel és mintegy 130 hektárnyi kaszálóval rendelkező birtokon.

Öreg lovat nem dobunk ki!

A Gut Aiderbichl szervezetnél összességében mintegy hétszáz ló található, ebből több mint százötven már „aggastyán”, azaz 25 év feletti. Az állatvédelmi közösséghez hasonlóan sok lótulajdonos szembesül lova megöregedésével. Az állatok szükségletei és igényei ilyenkor gyakran alapvetően megváltoznak. Ennek érdekében jött létre a „Quality of Life” projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben, amelynek egyik területe kifejezetten a lovak viselkedésével foglalkozik. A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása.

A kutatások részben a szépalmai birtokon zajlanak. Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is drasztikusan javíthatják az állatok életminőségét. Ezzel párhuzamosan erőfeszítéseket tesznek a birtokon lévő fajgazdagság és biodiverzitás dokumentálására és megőrzésére is.

Rendezvények sora  

A legjobb tartási gyakorlatok bárki számára megtekinthetők és testközelből megtapasztalhatók a birtokon, hiszen a Gut Aiderbichl Szépalma számos rendezvényt szervez az év során. Lehetőség van a gyerekek és fiatalok számára is, hogy testközelből megtapasztalják az állatjóllétet. Rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív program keretében találkozhatnak a Szépalmán élő állatokkal.

Ifjúsági táborukban állatgondozó szerepbe kerülhetnek a gyerekek: segítenek takarítani az istállókat, etetnek, és gondoskodnak a megmentett állatokról. Egyúttal megismerik a különböző állatfajok jellemzőit.

Szálláshellyel is rendelkeznek 

A család- és kutyabarát Hotel Szépalma az Esterházy család volt ménesének szomszédságában, a több ezer hektáros bakonyi erdő mélyén található. Nem szálloda a szó szokásos értelmében, hanem egy természeti szépségben gazdag búvóhely, ahol senki ne keressen luxust, hanem inkább azt, ami ennél sokkal fontosabb: a végtelen nyugalmat, a gyönyörű környezetet és a figyelmes kiszolgálást.

A szálláshely kutyabarát jellege a  „Kutyabarát.hu“ portál által szervezett „Év Kutyabarát Helye” c. szavazáson szálloda kategóriában eddig már négy alkalommal nyerte el a közönségdíjat és lett az Év Kutyabarát Szállodája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »