Folytatódik a Bortriatlon – fókuszban a kéknyelű

Folytatódik a Bortriatlon – fókuszban a kéknyelű

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, illetve a helyi borászok közreműködésével kerül megrendezésre a Kéknyelű Zsendülés, amelynek keretében Badacsonyban, Badacsonytomajon és Badacsonyörsön, 7 gyönyörű helyszínen várják kiváló kéknyelű borokkal, színes kulturális- és gasztronómiai programokkal, borkóstolókkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel az érdeklődőket.

Június 16-18. között kerül megrendezésre az évtizedes hagyományokkal rendelkező Bortriatlon három hétvégét felölelő badacsonyi tematikus bortúrájának második állomása, amelynek középpontjában a Badacsony különleges és ezerarcú fajtája, a kéknyelű áll. A badacsonyi borászok kiváló kéknyelű borait felvonultató eseményen a gazdag programkínálat mellett extra jutalomként egy Badacsonyi Borbarát oklevél is gazdára vár, azon vendégek, akik mindhárom hétvégén minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

 „Minden olyan esemény, mint például a Bortriatlon rendezvénysorozat fontos egy borvidék életében, hiszen az egyes pincék magukban nem tudnak annyi energiát és figyelmet mozgatni a borvidékre, mintha az egész borvidék együtt mozdul meg. Ezért is fantasztikus a Bortriatlon, hiszen arra a három fajtára helyezi a hangsúlyt, ami Badacsonynak a sajátja: az olaszrizlingre, ami nélkül a borvidék nem tudna létezni; a szürkebarátra, amellyel sok éven keresztül azonosították Badacsonyt; és nem utolsó sorban a kéknyelűre, amely az utóbbi közel 15 évben vált a borvidék zászlós fajtájává. A kéknyelű erősen meghatározza nemcsak a jelen, hanem jövendőbeli arculatát is a Badacsonyi borvidéknek, s vele együtt a pincészetünknek az életét is.” – mondta Sipos Balázs Tihamér, a Sipos Borház tulajdonosa, aki mint kiemelte, Badacsony ezzel a fajtával tudja megmutatni, hogy mire képes, és ki tud tűnni a többi borvidék közül. A Sipos Pince behűtött borokkal és – a vegetáriánusokra és a vegákra is külön figyelve – ínyenc falatokkal várja idén is a Bortriatlon vendégeit.

Badacsony tradicionális fajtájának, a kéknyelűnek a termesztését régen csak az arisztokraták és a jómódú gazdák engedhették meg maguknak. Mivel nővirágú, beporzására egy másik fajta is szükséges, emiatt legtöbbször budai zölddel együtt telepítik a gazdák. Az anno „úri fajtának” nevezett kéknyelű kényes és nemes fajta, mely egyáltalán nem bírja a terhelést, és mennyiségre sem kényszeríthető. Éppen ezért a kifejezetten a vulkanikus területeket kedvelő szeszélyes szőlőfajtának a második világháborút követő nagyüzemi gazdálkodásban nem volt helye. Mára viszont a borászok kiemelt figyelmet fordítanak rá, így az együttes munka révén a kéknyelű ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken, ezzel hozzájárulva Badacsony ismertségének növeléséhez.

 „A Bortriatlon rendezvénysorozat nagy erőssége, hogy minden pincészetnél a borászok jelenlétében tudnak kóstolni a vendégek, ezáltal az adott fajtákon keresztül be tudják mutatni számukra Badacsony sokszínűségét és lehetőségeit, valamint részletes betekintést is nyerhetnek az adott borászat életébe. Másrészt ezeken az alkalmakon a kóstolók során olyan féltve őrzött kincsek is felkerülnek a pince mélyéből, amik nagyon ritka esetben kerülnek felbontásra. A Kéknyelű Zsendülés azért is lesz a mi szempontunkból érdekes, mivel ezen a hétvégén fog debütálni a friss, 2020-as évjáratú kéknyelűnk. Ebből adódóan nagy izgalommal készülünk az eseményre. Természetesen a többi boraink is kóstolhatóak lesznek, a kiszolgáló személyzet pedig a lehető legszélesebb körben fogja tájékoztatni ezekkel kapcsolatban a vendégeket.” – tette hozzá Samu Márkó, a Fata Pince borásza.

Részletes program, helyszínek, további információk és jegyvásárlás ITT

Számtalan izgalmas programmal várják idén nyáron is a látogatókat a borvidéken

A kulináris élvezetektől kezdve a festői szépségű panorámán át egészen a lélegzetelállító tanúhegyekig a gazdag történelmi múlttal rendelkező Badacsonyi borvidék igazi ékszerdobozként megannyi kincset rejt az idelátogató számára. A Bortriatlon három tematikus hétvégéjén kívül Badacsony és környéke ezen a nyáron is számos kikapcsolódási lehetőséget, kihagyhatatlan izgalmas programokat, többek között túrákat, szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncerteket kínál hétről-hétre a turistáknak. Csak néhány példát említve a gazdag kínálatból: a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében folytatódnak a szakvezetéses bor- és élménytúrák, amelyeknek keretében a borvidék egészen különleges arcát is megismerhetik a résztvevők.  A vezetett bortúrák alkalmával például szakvezető tolmácsolásában a borvidék történelmét,Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit ismerhetik meg az érdeklődők. A szakvezetéses élménytúrák középpontjában pedig a Vulkánok Völgye áll, ahol a kirándulni vágyók különböző időpontokban Badacsonyt, Szent György-hegyet, Sálföldöt, Hajagost, Csobáncot, Tóti-hegyet, Halápot, Káli-medencét és Szigligetet járhatják be.

A Folly Arborétum szintén sokszínű és egyedi élményt kínál minden kedves látogatójának, akárcsak a Sabar Borház, Szászi Birtok, vagy a Sipos Borház is, ahol a borokon kívül zenével, koncertekkel, és további izgalmas eseményekkel várják a betérőket. Az immáron 750 éves múltra visszatekintő Szigligeti vár is gazdag programokkal készül idén nyáron. Lesznek komolyzenei koncertek, Fáklyás várlátogatás, megrendezik a Hagyományőrző Napokat, a Zenés esték a Balaton várában című koncertsorozaton pedig fellép a Hooligans, a Margaret Island, a Magna Cum Laude, valamint a Lord is.

Badacsonyban július 14. és 30. között, 17 napon keresztül a bor kerül főszerepbe a Bor 7 rendezvényen, augusztus 3 és 12. között pedig ismét megrendezik az Ábrahámhegyi Bornapokat,augusztus 11 és 13. között pedig Badacsonytördemicén hamisítatlan környezetben kezdetét veszi a Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe.Szintén augusztusban kerül megrendezésre ötödik alkalommal a Kőfeszt, a Káli-medencében.

Bővebb információk és egyéb programok a www.badacsony.com weboldalon találhatók.   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »