Sárközi táncosok, egri fertálymesterek a Skanzenban

Sárközi táncosok, egri fertálymesterek a Skanzenban

Két napon át örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben, ahol negyvenhárom szellemi kulturális örökségét őrző közösség találkozik egymással és a látogatókkal.

A Pünkösdi Örökség Ünnep bepillantást enged élő örökség közösségeink színes hagyományaiba. Két napra kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel telik meg a múzeum. A látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben. Emellett olyan különleges tradíciókat ismerhetnek meg, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok, a hajdúdorogi krisztuskatonaság. A táncos, zenés és kézműves közösségek mellett gasztronómiához kötődő örökségek is bemutatkoznak – a karcagi birkapörkölttől, a bajai halászlén át a borsodnádasdi molnárkalácsig.

A szentendrei Skanzen 12. alkalommal megrendezett Pünkösdi Örökség Ünnepe az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét ünnepeljük.

A Pünkösdi Örökség Ünneppel egy időben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc és zenekutatók, muzeológusok és szellemi örökség szakértők dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös nemzetközi terepkutatást végeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »