Gasztronómiai Élménytúra Tatán

Gasztronómiai Élménytúra Tatán

Gasztronómiai kalandozásaink középpontjába ezúttal a „Vizek városa” néven ismert, a Gerecse-hegység nyugati lábainál elterülő Tatát helyezzük, kiegészítve egy felejthetetlen sajtkóstolóval és vajköpüléssel körített tárlatvezetéssel az etyeki Hegedűs Sajtműhelyben. Pezsgőkóstolással egybekötött látogatáson veszünk részt az egykoron az Esterházy család tulajdonában lévő Esterházy Pezsgőgyárban, mely a Tatai Angolpark közvetlen szomszédságában terül el. A kirándulás csúcspontját pedig a vidéki gasztronómia térképén előkelő helyet elfoglaló Malom és Kacsa Étteremben elfogyasztott ételcsodák sora jelenti.
Kellemes koradélelőtti indulást követően érkezünk meg Etyekre, ahol a Hegedűs Sajtműhelyben kezdjük meg gasztronómiai élménytúránkat. Az érlelt sajtokra specializálódott családi manufaktúra 2008 óta készíti ínycsiklandó termékeit az országban fellelhető legkiválóbb minőségű tehéntejből, kiváló oltóenzimek és baktériumok felhasználásával. A sajtmanufaktúrában tett látogatás során bepillantást nyerhetünk a sajtkészítés rejtelmeibe, lemerészkedünk a „sajtok barlangjába”, vagyis a földszint alatt közel 9 méter mélyen található sajtérlelőbe, ahol a legfontosabb folyamatok zajlanak. Miután a sajtkészítés minden csínját-bínját kitanultuk, a fennmaradó időnket a vajköpülés tudományának elsajátítására fogjuk fordítani. Finom organikus tejszínből közösen készítünk kb. 1 kg-nyi friss vajat, melyet aztán munkánk jól megérdemelt gyümölcseként ropogós házi kenyérre kenve, lilahagymával körítve fogyaszthatunk el. Etyeki látogatásunkat a manufaktúra válogatott termékeiből összeállított sajtkóstolóval fogjuk megkoronázni.
Kirándulásunk következő állomása a főúri hagyományokkal bíró, egyedi élményekkel kecsegtető Esterházy Pezsgőgyár barokk stílusú épületegyüttesének látogatása lesz. Bebarangolva az épület alatt húzódó pincerendszert ismerkedünk meg a pezsgőkészítés technológiájával, a seprőn érlelt pezsgők egyediségével, a pezsgőgyártás egyes lépéseivel, csakúgy, mint a folyamat során használt különböző gépekkel, berendezésekkel. Mélyreható ismereteket szerezhetünk arról, hogy a Moët&Chandon egykori pezsgőmestere, Hubert Emil hogyan honosította meg Tatán a francia módszerű pezsgőkészítést. A bálterem hatalmas tereit feltérképezve utazunk vissza az időben a barokk korba, hogy magunk is részesei lehessünk az épület egykori Esterházy pompát tükröző fényes múltjának.
Gasztronómiai kalandtúránk csúcspontját a tatai Öreg-tó partján 2021-ben megnyílt Malom és Kacsa Bisztró kulináris élménykavalkádja adja. Az étterem épülete három egykori malom helyén, azok felújítására és korszerű rekonstrukciójára való kivételes figyelemmel épült. A tulajdonosok a múlt örökségét szem előtt tartva hosszú évek alatt állították helyre a korábban az Esterházy család tulajdonát képező Öreg Kalló Malmot, a középkori Tóvárosi-vagy Czégényi malom épületével együtt. A régi malmok új köntösben tárják szemünk elé a múlt és a jövő összeegyeztethetőségének lehetőségét, csakúgy, mint a Malom és Kacsa Bisztró gasztronómiai hitvallása: „a klasszikus ízek modern tálalásban hirdetik a múlt üzenetét a jelenben, utat mutatva a jövőnek, így alkotva egy utánozhatatlan egészet”.
Tartsanak velünk a múlt, jelen és jövő történelmi, kulturális és gasztronómiai élményegyüttesével kecsegtető utazásunkon!

További információ és jelentkezés: www.animatravel.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »