Magyarország vár: Közép-Európa legnagyobb betleheme látható Vörsön

Magyarország vár: Közép-Európa legnagyobb betleheme látható Vörsön

A Balaton egész évben alkalmas kikapcsolódásra – vallják a Nyitott Balaton akciósorozat szervezői, akik az adventi időszakra egy olyan ünnepi látványosságot ajánlanak, amelyért az ország távolabbi vidékeiről is érdemes felkerekedni.

Közép-Európa legnagyobb betlehemét a Somogy megyei Vörs községben építik meg évről évre. A 60 négyzetméteres építmény több mint 70 figurával örökíti meg Jézus születését a helyi templomban.

MÁR A NEGYEDIK GENERÁCIÓ készíti el 1948 óta a vörsi betlehemet. „Soha nem építjük meg ugyanúgy, mindig változtatunk rajta egy kicsit – meséli Farkas Dezső alpolgármester, aki többször is tevékenyen kivette a részét a munkálatokból. – Az ember- és állatfigurák mindig ugyanazok, de a háttér és a természetes anyagokból, mohából, erdei növényekből, fenyőből épült szerkezet tekintetében improvizálni szoktunk. Inspirációként és már hagyományból is a betlehem építésekor mindig meghallgatjuk Bach D-dúr toccatáját, hogy mi is ráhangolódjunk a meghitt ünnep hangulatára.”

AZ ADVENTI LÁTVÁNYOSSÁG sokakat vonz Vörsre – amely egyébként hivatalosan is a Kis-Balaton fővárosa 2006-tól –, volt olyan év, hogy harmincezren is megnézték. A betlehemi életkép advent első vasárnapjától január 22-ig mindennap 10 és 16 óra között tekinthető meg. Plusz élmény az ideérkezőknek, hogy vasárnaponként a vörsi betlehemesek bábtáncoltató játékot adnak elő, hétvégenként pedig adventi vásárt is szerveznek a községben. Az itt kapható termékek mindegyike helyben készül, egy jó forralt bor vagy finom édesség pedig a csípős hidegben is felmelegíti a kirándulók szívét és gyomrát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »