Orsolya napi vásár Kőszegen

Orsolya napi vásár Kőszegen

2022. október 22-23. Kőszeg, belváros.

Az idén 21. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvény előzményét Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi Vásár adja, mely évszázadokon keresztül adott lehetőséget a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. Jelenleg a Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjának bemutatására szerveződött egyesület kézművesei adják a portékák minőségi alapját.

A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Jurisics vár területén. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is.  

A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.

A rendezvény mindkét napján Orsolya-napi Civil Főzőversenyt szervez a Művelődési Központ a Civil Ízek Utcájában (Diáksétány)!

A főzőversenyre civil szervezetek jelentkezését várjuk és e mellett több közösség kínál süteményeket, kész ételeket. A zsűri összetételében képviseltetik magukat a háziasszonyok, a gasztronómiai szakemberek és a lakosság képviseletében pedig Básthy Béla polgármester úr kóstol. Reméljük sikeres lesz a szervezetek adománygyűjtő akciója, a látogatók pedig finom bogrács ételeket kóstolhatnak!

A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény- és gyümölcs valamint zöldség minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdeti meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület (lekvárok, jam-ek, kompótok, szörpök, aszalékok, savanyúságok, pástétom, borecet).

A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak. 

A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet! A Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye!

Információ: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel: 94/360-113, www.koszeg.hu, jurisics@koszeg.hu, facebook: /OrsolyaNapiVasar/

Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszeg, 9730 Kőszeg, Fő tér 2., tel.: 94/563-120 www.naturpark.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »