Barangolás a Fertő tó nyugati oldalán

Barangolás a Fertő tó nyugati oldalán

Igaz, sokan a Balatont választják idén is nyaralási célpontként, de azért főleg az árszint, a tumultus és „változatosság” kedvéért, minden képen érdemes elgondolkozni a Fertő tó felkeresésén is! Igaz, a magyar részen nem lehetséges egy ideje a fürdés a tóban, de osztrák oldalon remek strandok, messze a magyar színvonal felett, és a Balatonnál semmivel sem drágább áron várják a vendégeket.

Mivel a szállás a 400 feletti Eurónál egy kicsit magasnak tekinthető most, és a szállodai étkezések is, ezért alternatívaként vallogassunk a Fertő tó magyar oldalán levő kispanziók, vagy Soproni szállodák közül, melyek közül kifejezetten ajánlott a bőséges étkezéseket, és rengeteg szolgáltatást kínáló, gyönyörű helyen elhelyezkedő, Lövér Hotel, mely ár/érték arányban messze a legversenyképesebb a régióban. (www.hotellover.hu) Mivel a magyar oldalról, akár kocsival, akár kerékpárral könnyen elérhetők az osztrák rész remek strandjai és látnivalói, ezért mi is innen indítjuk utunkat.

Legkönnyebben Fertőrákos előtt, a „Páneurópai Piknik” helyszínénél léphetünk át Ausztriába, kocsival. Minden képen álljunk meg az emlékhelynél, érdekes szabadtéri és Látógatóközponti kiállítás mutatja be Európa egyik legfontosabb eseménysorozatának tekinthető piknik helyét és történetét! Az új épületben a belépés ingyenes, ahol interaktív bemutatók, wc, és büfé is várja a vendégeket.

A tó felé haladva először a híres „Family Park” komplexumát érjük el, ami Ausztria legnagyobb gyermek és családi élményparkja. Az ide történő látogatás egy külön nap attrakciója kell, hogy legyen, ha ki akarjuk élvezni ennek a fantasztikus létesítménynek minden kínálatát. Ha több napra érkezünk családdal, és nem csak a strandolás és a parti kisvárosok a cél, akkor semmi képen nem szabad kihagyni! Mivel egy hatalmas szórakoztató központról van szó, ezernyi attrakcióval, így most csak mint lehetőséget említjük meg, hiszen a bemutatása egy külön anyag lenne…

A színházként működő kőfejtő mellett elhaladva (látogatható, de a Fertőrákosit jobban ajánljuk…) Rust mesébe illő városkájába érünk! A „gólyák városának” is nevezett település az ország legkisebb városa, mely címet még mint Magyarországi királyi város kapta a XVII században. A XVII. századi városképe a mai napig fennmaradt, hangulatos főtere, mesés utcácskái bolyongásra csábítanak. Lejtős, műemlék házakkal övezett főterén üljünk be egy kávéra vagy sörre és élvezzük a régi időkben megállt atmoszférát! A város, akár csak maga a Fertő tó, az UNESCO világörökség része.  Legöregebb épülete a Halász templom, az 1400-as években épült. A főtér aljánál, a hangulatos városkapu előtt levő templom tornyát megmászva fantasztikus panoráma jutalmazza erőfeszítésünket.

Nem kifejezetten startoló része a tónak, egy nagy parti szabadidőpark és kis kikötő található itt a tónál, illetve kirándulóhajók egyik állomása a partszakasz.

Innen utunk Mörbischbe vezet, ami a legközelebb van a magyar határhoz, de kocsival kerülőt kell tennünk. Ha kerékpárral tekerünk át, akkor nagyon hamar itt lehetünk, akkor a Fertőrákos területéről induló, jelenleg csak kerékpárosoknak engedélyezett utón kell határt lépnünk.

Maga a település nem a parton van, festményekre illő pár száz méteres főutcával rendelkező régi része kihagyhatatlan sétát jelent, mielőtt a tó felé vesszük az irányt! A „főútról” nyíló, épületek közötti romantikus kis sikátorszerű „utcácskák” teljesen a mediterrán jellegű életérzést jutatják eszünkbe.

No de ha már a fürdést, strandolást is előtérbe helyezzük, mint nyaralási szempontot, akkor irány a part! Ahogy bárhol máshol, itt is jól kiépített hatalmas és ingyenes, árnyas parkoló vár minket. Maga a strand mindent igényünket kielégíti, kb Balatoni belépők árán, csak itt a sziget, az élménymedencék, a csuzdák, vagyis az összes szolgáltatás benne van ebben az árban. Az étel és ital a 400 feletti Eurónál már Siófok árait közelíti, de mennyiségben és minőségben jobban megéri ezt a pénzt.

A strand szélén találjuk a híres vízi színpadot, ahol különleges színelőadásokat nézhetünk meg, maga a színpad a vízen van, egy sziget, a hátteret pedig a Fertő tó fenséges látvány a nyújtja.

Itt találjuk a Fertő tavon közlekedő hajótársaság központi kikötőjét is (amíg a magyar oldalon engedték a kikötést, ide volt a közvetlen összeköttetés a két ország és fürdőhely között…), ahonnan különféle hajókirándulásokra indulhatunk a tavon, amit semmi képen nem szabad kihagyni! A felnőtt jegyek ára egy nagyobb, 2 órás körútra, amivel már szépen meg lehet nézni minden érdekességet és másik partszakaszokat is, 12 Euró.

Kihagyhatatlan célpont még Rust-ot másik irányba elhagyva Purbach, vagyis a „Feketeváros”! A szintén világörökség részét képező település legszebb látványossága a XVII századi városfal, mely teljes egészében körülveszi az óvárost, ahol egy séta alatt keressük fel a szintén XVII században épült templomát, és előtte a török rajtaütés emlékoszlopát.

De hát ne csak az épített örökség, meg a pancsolás legyen a célunk! A hangulatos városkaputól nem messze kezdődik a történelmi pince negyed, melynek hangulata az olasz és francia borvidékek hangulatát idézi!  Mivel ez a vidék Ausztria egyik kiemelkedő borvidéke, így régi pincerésze szinte minden településnek van, de ilyen pince negyed csak itt található! Kihagyhatatlan legalább egy jó fröccs a valamelyik ódon pince előtti hangulatos árnyas padokon!

Igaz, mi most a gépkocsival érkezőknek ajánlott útvonalát adtuk meg, ami igazából a Family Parkkal, és egy „normális”, nem csak mártózós strandolással nem egy napos program, (de a rövid távok miatt könnyen ingázható a magyar oldalról) de ezt kerékpárokkal is könnyen be lehet járni, nagyságrendekkel, rövidebb távval Fertőrákosról indulva. (Igaz akkor csak Mörbisch, Rust és Purbach az elérhető, de sokkal rövidebb, egyszerűbb úton. Merjünk nyugodtan elindulni, szemben a magyar oldalon tesztelt lehetőséggel, (ami gyakorlatilag egyenlő a nullával, főleg információs és szolgáltatási téren…) itt mindenhol (útközben is) nagyon jó utak, remek jelzések, rengeteg pihenő, kiépített kilátók, vízvételi lehetőség, fotópont található.  Minden településen van kerékpáros központ rengeteg ingyenes tájékoztató anyaggal, mini szervizzel, sőt az eBike-al érkezőknek rengeteg helyen töltő pont is, főleg strandoknál, látványosságoknál, kikötőkben.  Természetesen kétkerekünket  hajóra  is vihetjük, és másik kikötőből folytathatjuk vele az utunkat. Sajnos a tapasztaltuk az, hogy fényévnyire vagyunk még ebben (is…) a magyar oldalon, itt, ahogy mindenhol Ausztriában első a vendég, és minden értük van, igen magas színvonalon, és maximum balatoni árakon, tehát minden képen érdemes elgondolkodni a Fertő tó ezerarcú világán és lehetőségein, ha a nyári szabadságot tervezzük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »