Kétnapos kulturális fesztivál indul a Somlón

Kétnapos kulturális fesztivál indul a Somlón

Soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

A Somlói Éjszakai Pincetúra egy alulról jövő kezdeményezés. 2013-ban Somlói önkéntesek szervezték az elsőt, 19 pincészet és 500 látogató részvételével. A mostanra egy időben átlagosan 30 somlói helyszínen zajló, több ezres résztvevőt számláló Pincetúrát a mai napig a somlói borászok és gazdálkodók finanszírozzák és tartják életben. A Somló pincészetei idén az ország más vulkanikus termőterületeiről látnak vendégül borászokat, így összesen csaknem 50 termelőtől kóstolhatnak majd az ide látogatók. A közel egy évtized alatt a régió legnagyobb szabadtéri boros rendezvényévé növő Somlói Éjszakai Pincetúra hagyományos időpontját a nyári napfordulóhoz kötik és szorosan kapcsolódik a helyi, szentivánéji tűzgyújtás hagyományaihoz.

A 2022-es fesztivál annyiban is kivételes, hogy a rendszerint csak szombat este 10-kor, közös tábortűz-gyújtással kezdődő túrát idén egy kétnapos kulturális esemény előzi meg. Ez lesz a Somló Fesztivál, amelyet idén először rendeznek meg, de a szervezők szeretnének vele hagyományt teremteni. Két nappalon és egy éjszakán át a Somló teljes területén kulturális, geológiai, kézműves, családi, művészeti és természetesen boros-borszakmai programokkal várják az érdeklődőket. A fesztiválra napijegy váltható 1500 Ft-ért, vagy két napra egy éjszakára szóló jegy 4000 forintos áron, utóbbi tartalmaz egy logózott poharat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »