Vasárnaptól látogatható a felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Vasárnaptól látogatható a felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Békés megye ikonikus látványossága, az Ybl Miklós tervei alapján épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram segítségével több mint 3,2 milliárd forintból újult meg, amelyből 1,5 milliárd forint hazai forrás.

A kastély épületét gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából Ybl Miklós tervei alapján 1875–79-ben építették fel historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusban. Wenckheim Krisztina kérésének megfelelően annyi ablaka volt, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. A mesterre jellemző letisztult térszervezés a közösségi életet remekül kiszolgáló, tágas reprezentatív tereket és jól elkülönülő kiszolgáló tereket eredményezett.

A kastély földszintjén kápolnát, ebédlőt, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont, dolgozószobát és a gróf, valamint a grófnő hálószobáit helyezték el, az emeleten vendégszobákat alakítottak ki.

A kastély egyik különlegessége a kor legmagasabb technikai színvonalán kiépített gépészete, víz- és gázellátása (világítás) és légfűtési rendszere volt, amely akkoriban igazi ritkaságnak számított.

A kastély építésével párhuzamosan, körülötte többhektáros tájképi park is létesült, amely 1949 óta védett. A déli oldalon a terasz alatt franciakert kapott helyet, középpontjában díszkúttal.A Wenckheim házaspár hét gyermeket nevelt fel a szabadkígyósi birtokon, híres volt kiterjedt társadalmi életéről.Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégkönyvük sokezer bejegyzése is bizonyít.

A projekt fő célja a kastély turisztikai célú hasznosítása volt. A nagyszabású projekt során megújult a kastély főépületének teljes homlokzata, földszinti reprezentatív térsora, a pince egy része, a főlépcsőház, és a kilátótorony. A munkálatok a kastélyban 4000 négyzetméteres területen, valamint az főépületet körülvevő 25 hektáros parkban zajlottak;a kastély közvetlen környezetében található közel 8 hektáron a „pleasure groundot” és a tó környezetét is magában foglaló történelmi kert helyreállítása is megtörtént. Kihelyezésre kerültek új padok, kerékpártárolók és játszótéri elemek, felújították a szökőkutat, amely modern fényelemekkel és vízjátékkal is gazdagodott.

A kastély főépületében kialakítottak egy innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel gazdagított élményalapú kiállítást, amelynek központi témája az építtető grófi pár kiterjedt társadalmi életének a bemutatása lett.

A „Vendégségben Wenckheiméknél” címet viseli kiállítás a 19. század második felének, a historizmus korának főúri életformáját mutatja be. A tematika valódi élményt nyújt, és olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha a Wenckheim család vendégeként járná végig a kastélyt.

Az élményközpontú tárlat a Wenckheim-dinasztia többgenerációs családi történetein, főúri tradícióin is végig kalauzolja az ide érkezőket. A kiállítás személyes hangon megszólaló hősei a kastély hétköznapjait és ünnepeit is elmesélik.

Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók; akik egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik. Egy vetítőteremben a grófi családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket fognak vetíteni.

A kastélyban helyet kapott továbbá rendezvényterem, múzeumpedagógiai szoba, a földszinten megnyílt a főúri hangulatot idéző Krisztina-kávézó és a múzeumshop.

A kastélyban megvalósult fejlesztésnek köszönhetően Szabadkígyós és térsége láthatóbbá válik Magyarország turisztikai kínálatában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »