A kárpátaljai Nagyberegi Tájház lett az Év Tájháza

A kárpátaljai Nagyberegi Tájház lett az Év Tájháza

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021. október 7-8. között Budaörsön tartott XVIII. Országos Szakmai Konferencia és Találkozóján adták át az Év Tájháza díjat, amelyet először nyert határon túli tájház.

Az Év Tájháza díjat minden évben egy-egy térség kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó, „élő” tájház kapja. A díjat 2021-ben a kárpátaljai Nagyberegi Tájház érdemelte ki. 

A Nagyberegi Tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthont. A három helyiségből álló házhoz egy kamra, a kemencének helyet adó „sütő” és egy szín tartozik. Az udvart keresztcsűr választja el a kerttől, amelyben botanikus kert is található.

A tájház fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi. A tájházban és a hozzá tartozó gazdasági épületekben táncház, kézműves foglalkozások zajlanak. Népi játékok, hagyományos kenyérsütés mellett a kamra szövőházában ismerkedhetnek az érdeklődők a beregi szőttes készítésével. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat nemcsak magyarul, hanem ukrán és orosz nyelven is tartanak a diákoknak. A tájház programjai az iskolai tanévhez igazodva az őszi szüreti rendezvénnyel kezdődnek, és a nyár eleji pünkösdi foglalkozással zárulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »