Nem kell igazolványt kérni a szálláshelyeknek a 14 éven aluliaktól

Nem kell igazolványt kérni a szálláshelyeknek a 14 éven aluliaktól

A 14 év alattiak esetében január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter 

Novák Katalin az általa vezetett közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs utolsó ülése után jelentette be a családok számára nagy könnyebbséget jelentő változást, amit az MTI tudósítása szerint azzal indokolt, hogy sok gyerek nem rendelkezik igazolvánnyal.

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember elsejétől minden szálláshelyen kötelező az összes vendégtől fényképes okmányt kérni, és a bejelentkezési folyamat részeként használni az okmányolvasót, valamint az adatok továbbítására alkalmas szálláshelykezelő szoftvert. A vendégek személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal igazolhatják személyazonosságukat.

Az eredeti jogszabály a digitális adatrögzítést életkortól függetlenül kötelezővé tette, ami azonban problémákat okozott mind a szálláshelyek, mind a vendégek számára.

Sok 14 éven aluli gyermek ugyanis nem rendelkezik fényképes igazolvánnyal, a koronavírus utáni helyzetben pedig nagy az eltérés az egyes kormányablakok ügyfélfogadásában: van ahol 8 napon belül ígérik az igazolvány elkészültét, van, ahol több hétig kellene várakozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »