TV-maci, Malév és úttörődalok – Retro Élményközpont nyílt Budapesten

TV-maci, Malév és úttörődalok – Retro Élményközpont nyílt Budapesten

A hétfőn megnyitott Budapest Retro Élményközpont interaktív időutazásra hívja látogatóit a főváros központi részén, a Deák tér mellett. Három szinten kvízek, videók és játékok segítségével mutatják be a 70-es, 80-as évek használati tárgyait, emlékeit és hogy milyen volt az élet akkoriban.

Az Október 6. utcában megnyílt élményközpont részeként működő bisztróba lépve rögtön a 70-es, 80-as évek világába csöppenünk: piros bárszékek, korabeli slágereket játszó zenegép, ami régi 10 forintossal működik, Bambi, turbó rágó, kakasos nyalóka, rózsaszín tetejű mignon és az elengedhetetlen retró melegszendvics megalapozza a hangulatot már a kiállítási térbe való belépésünk előtt.A Budapest Retro Élményközpont az ezredforduló előtti évtizedek gulyáskommunizmusának hangulatát mutatja be a látogatóknak, egészen egyedi megközelítésben, interaktív módon. A szöveges tartalmak többsége négy nyelven (magyar, angol, német, orosz) elérhető.

Az élményközpont üzemeltetői hangsúlyozzák: egyedüli céljuk a szórakoztatás, hogy a több évtizeddel ezelőtti használati tárgyak segítségével visszarepítsenek bennünket a múltba – mindenféle politikai szerepvállalás nélkül, magukat „legtávolabb tartva a kommunizmus eszméitől”.

Több mint hat évbe telt, hogy az egykori irodaházból kialakítsák az élményközpontot, összegyűjtsék a kiállítási tárgyakat és interaktív módon berendezzék a helyszínt. Az ötletet egy nyugat-európai, hasonló alapon működő múzeum adta a Budapest Retro Élményközpont megvalósításához. 

A kiállítási tárgyakat főként gyűjtőktől és magánszemélyektől vásárolták, de kaptak felajánlásokat is, és olyanok is vannak, akik a kiállítás meglátogatása után ajánlottak fel egy-egy tárgyat, amely jó ideje a padlásukon porosodik. Kiss Andrea elmesélte azt is, hogy a gyűjtemény egy részét ők maguk mentették meg, ilyen például az eredeti Ferihegy felirat a budapesti repülőtérről, és vannak olyan részei is a kiállításnak, melyet egy az egyben egy már bezárt gyárból emeltek át.

A kiállítás nem véletlenül kapta az élményközpont nevet: teljesen interaktív, játékokkal, kvízekkel és videókkal várja a látogatókat, de a régi telefonokon tárcsázva akár Kádár Jánost is meghallgathatjuk (Nádas György hangján), ezenkívül régi úttörődalokat, vicceket és rádiókabaré-részleteket is élvezhetünk a telefonfülkékben.

A vállalkozó szelleműek „járőrözhetnek” egy Lada rendőrautóval a Gazdagréti lakótelepen a Szomszédok teleregény idején, vagy kipróbálhatják magukat hírolvasóként a korabeli Híradó stúdiójában.

A kiállítás egyik legizgalmasabb része bemutatja, mi mindent vitt magával az űrbe Farkas Bertalan. Régi videojátékokkal is játszhatunk a panelházak között, vagy felpróbálhatjuk, hogy állna a 70-es, 80-as évek divatja, például a lila susogós melegítő.

Hogy ne csak a történelmi tényekről lássunk leírásokat, az embereket akkoriban leginkább izgató sztorik és városi legendák is megjelennek a kiállításon – ilyen például a legendás gyűjtés a sorozatbeli Isaura rabszolga felszabadítására vagy a futótűzként terjedő korabeli történet arról, hogy Nagy Feró állítólag csirkét darált a színpadon.

A kiállítási teret elhagyva akár meg is vásárolhatjuk egy-egy régi játék felújított változatát, például a moncsicsit, vagy beülhetünk a bisztróba egy Bambira. Az élményközpont hétfőtől vasárnapig 10-től 20 óráig tart nyitva, míg a bisztró egészen este 10-ig várja a vendégeket.

Forrás: Turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »