Itthon is elérhető az uniós Covid-igazolvány

Itthon is elérhető az uniós Covid-igazolvány

Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lépett életbe.

Az Európai Unió által megszabott szabályok alapján, az uniós Covid-igazolás három különféle módon igazolja a védettséget. Az igazolás annak állítható ki,

  • aki megkapta az oltást – oltási igazolás
  • aki igazoltan átesett a fertőzésen – felgyógyulási igazolás
  • aki negatív koronavírusteszttel rendelkezik – tesztigazolás.

A kormányrendelet szerint az angol-magyar kétnyelvű digitális Covid-igazolványt elektronikus vagy papíralapú formátumban lehet igényelni személyesen vagy írásban, a személyazonosító adatok és (ha van) a TAJ-szám megadásával a kiállító szervtől, Budapest Főváros Kormányhivatalától (BFK).

A BFK az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatai alapján állítja ki az igazolványt, amely a QR-kódnak köszönhetően aláírás és bélyegző nélkül is hiteles. Az igazolvány az oltás típusát és az oltások beadásának dátumát is tartalmazza.

Az igazolványt az ügyfélkapun történő azonosítással az EESZT portálján vagy mobiltelefonos applikációval le is lehet tölteni, illetve az EESZT portáljáról ki is lehet nyomtatni, ezt kérésre a háziorvos is megteszi.

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, a kormányzati portálon azt javasolják, digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének.

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az EU-kompatibilis  elektronikus igazolás a Magyarországon már május eleje óta működő EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház) mobilapplikáción keresztül is letölthető. Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható.

„Az igazoláshoz tartozó mobilalkalmazások publikálása is megtörtént az áruházakba, de azok jelen pillanatban még nem elérhetőek. A mobilapplikációk Európai Unió-kompatibilis változatainak elérhetőségéről az eeszt.gov.hu felületen adunk további tájékoztatást. Az igazolásokon szereplő QR-kód ellenőrzése majd csak az ellenőrző alkalmazás (EESZT Covid Control) EU-kompatibilis verziójával lesz lehetséges, ha megtörténik az alkalmazás frissítése” – írják a kormányzati oldalon.

A kormányrendelet szerint a kérelmet benyújthatja az a személy is, aki külföldön kapott oltása tekintetében védettségi igazolványra jogosult, illetve aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amelynek védettségi igazolását Magyarország elismeri.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet kiegészítése szerint a védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű – a rendeletben szereplő feltételek teljesülése esetén –, ha az érintett (magyar, nem magyar vagy magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár) az uniós digitális Covid-igazolványt mutatja fel. Hazánk július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező külföldieknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »