Tárlatvezetés, ciderkóstoló és Mecsek-túrák Pécsen a Múzeumok éjszakáján

Tárlatvezetés, ciderkóstoló és Mecsek-túrák Pécsen a Múzeumok éjszakáján

Többek között tárlatvezetéssel egybekötött kiállítások, családi programok, ciderkóstoló és Mecsek-túrák várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája pécsi programjain.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) 13 helyszínen 50 programot kínál június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján: a Modern Magyar Képtárban például tárlatvezetéssel tekinthető meg az új, Két ágyúlövés – Habsburgok Baranyában című kiállítás.

De lesz tárlatvezetés a Csontváry, a Zsolnay, a Vasarely Múzeumban, a Schaár Erzsébet Utca című állandó kiállításon, a Sopianae állandó régészeti kiállításon és a Néprajzi Múzeumban is.

A Modern Magyar Képtár késő este a Bauhaus-alkotó Weininger Andor Gömbszínházáról szóló előadással és a magyar művészetben zajlott zománckísérletekről szóló beszélgetéssel zárja programját.

A Várostörténeti Múzeumban a Páratlan élvezet járni a Mecseket című tárlat mellett az állandó kiállítást zseblámpás vezetéssel mutatják be, szakértői segítséggel lehet megismerni a Mecseki Bányászati Kiállítást, a Csontváry Múzeum pedig különlegesnek szánja Az éjszaka hangjai című interaktív, zoológiai témájú előadását.
A családi programok közül a múzeum kiemelte a Modern Magyar Képtárban a Weininger Andor műveihez kapcsolódó, interaktív műhelyfoglalkozást, illetve a Vasarely Múzeumban a Vasarely geometriája című programot, amelyen a résztvevők színes síkidomokból készíthetnek térhatású képeket. A Sopianae régészeti kiállításban rendezendő foglalkozás a Római Birodalom hétköznapi életébe kalauzolja el a közönséget.

A JPM közleménye szerint igazi forgatagot ígér a Néprajzi Múzeum kézművesvásárt és -bemutatót is kínáló programja. Ez gyermektáncházzal kezdődik, tárlatvezetéssel folytatódik, utána hagyományos almafajtákról tartanak – ciderkóstolóval egybekötött – előadást. Az éjszaka a hagyományos Szent Iván éji tűzugrással és almasütéssel zárul.
A természet kedvelői két túra közül választhatnak: lesz éjszakai kirándulás a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel, és a Pécs-Mecsekszabolcs környéki erdőkbe, ahol a kirándulók gyógyfüvekkel ismerkedhetnek Dénes Andrea botanikus vezetésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »