Mongóliába és Georgiába is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

Mongóliába és Georgiába is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

Mongóliával és Georgiával is létrejött a megállapodás, így a hét végétől karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a magyarok ezekbe az országokba – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön délelőtt.

A Brüsszelben tartózkodó Szijjártó Péter elmondta, az Európai Unió külgazdasági, külkereskedelmi minisztereinek ülésére érkezett, de közben zajlanak a kétoldalú tárgyalások arról, hogy „elismerjük egymás igazolványait más országokkal és ez alapján lehetővé tegyük a szabad utazást”.

„Ennek értelmében mindkét országgal kölcsönösen elismerjük egymás oltási igazolványait, a hétvégétől életbe léptetjük a szabad utazási rendszert, ami azt jelenti, a magyar és mongol, valamint a magyar és georgiai állampolgárok egymás országai között karantén- és tesztkötelezettség nélkül, szabadon utazhatnak” – mondta.

Szijjártó Péter hozzátette: folynak az egyeztetések a többi európai országgal is. Megjegyezte: Európában Magyarország áll a legjobban az átoltottság tekintetében, „mi vagyunk a leginkább biztonságban, ezért mi tudunk a legjobban mozdulni, a többiek kevésbé”.

Jelezte, amint az európai országokkal zajló tárgyalások lezárulnak, bejelentik a megállapodásokat.

Magyarország eddig az alábbi országokkal kötött már kétoldalú megállapodást az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről: Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Törökország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »