Európa kinyit a turisták előtt, kiszivárogtak a részletek

Európa kinyit a turisták előtt, kiszivárogtak a részletek

Megegyeztek az Európai Unió országai arról, hogy megnyissák határaikat azon utazók előtt, akik már be vannak oltva – írja a portfolio.hu a Bloomberg híre alapján.

portfolio.hu cikke szerint az EU-s tagországok egyezségre jutottak arról, hogy karanténkötelezettség nélkül utazhat be minden olyan turista, aki már be van oltva.

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el és nem sokkal később életbe is léphetnek. Ezzel pedig eltörlik a nem létfontosságú utazásokra vonatkozó eddigi tilalmat.

A kiszivárgott részletek szerint az EU-s állampolgárok közül azok mentesülnek a karantén alól, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, amely megmutatja, hogy tulajdonosa már teljes védettséget élvez az oltások után, vagy már igazoltan felgyógyult a betegségből, vagy friss negatív teszttel rendelkezik.

nem EU-s állampolgárok esetében bizonyítani kell, hogy mindkét oltást megkapták már, mégpedig azokból, amelyeket az EMA is jóváhagyott.

Az már az egyes tagállamok hatáskörében maradó döntés, hogy beengednek-e olyan turistákat, akiket nem az EMA által jóváhagyott vakcinákkal oltottak, de a WHO már jóváhagyta vészhelyzeti alkalmazásukat.Ami biztos, hogy a beutazóknak a vakcina utolsó adagját legkésőbb 14 nappal a beutazást megelőzően meg kell kapniuk ahhoz, hogy beléphessenek.

fehér listán szereplő nem EU-s országokból érkező látogatók az egyezség szerint alacsony kockázatot jelentenek a vírus terjesztése szempontjából, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem. A listára kerülés feltétele egy ország esetében, hogy a 14 napos fertőzésszám nem haladhatja meg a 75 főt 100 ezer lakosra vetítve. Az ezt megelőző küszöbérték még 25 fő volt. Ezt a fehér listát a hírek szerint még a héten közzéteszi az EU.

A Bloomberg arról is ír, hogy a fehér listára kerülő országok listáját a tagországok csütörtökön vitatják majd meg, de a lap szerint minden bizonnyal rákerül az USA, ahol jelentősen csökkent az esetszám az utóbbi időszakban.

Az új szabályok mindemellett egy vészféket is beépítenek, ami lehetővé teszi a tagországoknak, hogy visszaállítsák az utazási korlátozásokat azon országokkal szemben, ahol ismét felfutna a járvány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »