Karcagi Birkafőző Fesztivál a Hungaricum jegyében

Karcagi Birkafőző Fesztivál a Hungaricum jegyében

Idén XIX. alkalommal került megrendezésre a most már méltán országos hírű Karcagi Birkafőző fesztivál, ami már mint Hungaricum szerepel a különlegességek körében. Mi sem bizonyítja a rendezvény súlyát jobban, minthogy 286 nevező közel ezer vaslábasban, üstben, bográcsban rotyogtatta az ősi receptek alapján készülő remek eledelt!

A csodás időben a csapatok nem csak többek között a Szakmai Zsűri elismeréséért küzdöttek, hanem a több ezres tömeg is szakértően válogatott a bográcsok között. Természetesen messze nem csak helyiek és környékbeliek ragadtak fakanalat, a testvérvárosokon kívül számtalan magyar és külföldi település és magánszemély is megmérette tudását a kétnapos rendezvényen.

Senki nem unatkozhatott a főzés idején sem, hiszen mindkét napon, három színpadon ment a műsor egészen késő estig, és kirakodóvásárral is kiegészült a versenyzők hada. A gasztronómia más ága is jelen volt természetesen jobbnál jobb ételekkel, kemencés tésztákkal, édességekkel, és külön borudvar várta azokat, akik a standok között nem találták volna meg a megfelelő italt a remek ételek leöblítésére.

De nézzük csak meg, miért is annyira különleges és Hungaricum a Karcagi birkapörkölt!  A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. Az a jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt ízvilágában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. Az elem nevében szereplő “karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel és farokkal, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, fokhagymát, őrölt és csöves paprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér. Ezt a versenyen is nagyon jól nyomon lehetett követni, modern bográcsot szinte nem is lehetett látni! Az meg, hogy a lábasokból, bográcsokból kikandikáló birkafej kiben milyen hatást váltott ki….. De ami különleges, az különleges!!

A Szakmai Zsűri által kiosztott jelentős mennyiségű díj ugyan gazdára talált, de a remek hangulatú versenyen, és az éjszakába nyúló barátkozásokon volt a lényeg, és jellemző a hangulatra, hogy már a nap végén mindenki a jövő évi versenyre tervezett! Reméljük jövőre is remek rendezvénynek nézünk elébe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »