Hévíz, Sárvár, Muraszombat, Lendva – Közösen a fenntartható turizmusért

Hévíz, Sárvár, Muraszombat, Lendva – Közösen a fenntartható turizmusért

Nagyot léphet előre a zöldebb turizmus felé vezető úton Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat. A határmenti desztinációk együtt, szakértő partnercégek közreműködésével fejlesztenék környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá a szolgáltatáskínálatot. Ebben egy két éves, európai uniós, Szlovénia-Magyarország Interreg Program, a CROSSDEST segíthet.
Nemzetközi jó példákat hasznosítva, uniós standardok alapján jön létre egy szlovén-magyar határmenti „zöld” desztináció
Szlovéniában az összes vendégéjszaka 90 százaléka a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) által akkreditált Green Destinations rendszerben minősített desztinációkban realizálódik. Magyarországon ezzel szemben a fenntartható turizmus még gyerekcipőben jár, ami csökkenti a régió versenyképességét. A CROSSDEST projekt ezen szeretne segíteni oly módon, hogy szakmai támogatást nyújt a helyi szolgáltatók, attrakciók versenyképességet elősegítő nemzetközi minősítés megszerzésében. A projektnek azonban ez csak az egyik alappillére.
Célkitűzések és kimenetelek
A program egyik fő célja egy közös, határmenti „zöld” desztináció létrehozása. Ennek keretében Sárvár, Hévíz és Lendva megszerzi a Green Destinations minősítés minimum bronz fokozatát, Muraszombat pedig az ezüst fokozatot, és több, a fenntartható turizmushoz kapcsolódó pilot program indul, amiknek a tapasztalatait a résztvevők megosztják egymással. Emellett legalább 20 attrakció és 40 szolgáltató készül fel a Green Destinations nemzetközileg is elfogadott Good Travel Seal minősítésének megszerzésére, a szolgáltatókat és helyi termék előállítókat pedig kézikönyv segíti majd a határmenti termékfejlesztési programok hatékonyabbá tételében és az együttműködések fejlesztésében.
Létrejön továbbá egy egységes minőségmenedzsment és monitoring rendszer, ami a fenntarthatóságra irányul, és megfelel a nemzetközi standardoknak.
Ezenkívül egy – a projekt keretében fejlesztett – digitális platformmal folyamatosan monitorozzák az eredményeket, valamint mérik a desztinációk és a turisztikai szolgáltatások fenntarthatósági indexeit.
Ez a rendszer kommunikálni tud majd az Egységes Európai Turisztikai Adattér felé, ám a helyi igényekre épített módszertannal egyedülálló lesz Európában, így mondhatni: a projekt úttörő
szerepet tölt be a fenntartható turizmus terén. Mindezek mellett a két éves periódus alatt szemléletformáló, forgalomélénkítő turisztikai kampányok is indulnak majd.
A CROSSDEST projekt révén tehát Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat komoly előrelépést tehet a fenntartható turizmus területén, amivel nemcsak növelik a versenyképességet, de példát is mutatnak más desztinációk számára.
A program résztvevői és partnerei
Az Európai Unió Szlovénia-Magyarország Interreg Programjának támogatásával megvalósuló projekt résztvevői:

Hévízi Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Razvojni Center Murska Sobota

Pannon Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás

Zavod za turizem in razvoj Lendava

Zavod tovarna trajnostnega turizma GoodPlace

Innotime Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »