Dráma és könnyed kikapcsolódás az Esztergomi Várszínház 35. évadában

Dráma és könnyed kikapcsolódás az Esztergomi Várszínház 35. évadában

Idén ünnepli 35. évadát a régi török temető helyén épült Esztergomi Várszínház, a június 26-i évadnyitón a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be Csokonai Tempefői című művének feldolgozását.

A színház tájékoztatása szerint az eltelt évtizedekben 85 saját és koprodukciós premiert tartottak, ebből 18 ősbemutató volt, éves átlagban 10 ezer körüli nézőszámmal.

A várszínházban a határon túli magyar társulatok szinte mindegyike fellépett, rendszeres visszatérőknek számítanak Beregszász, Komárom és Nagyvárad színházai. Június 29-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő Visky András Caravaggio című darabját.

Olyan népszerű produkciók is érkeznek idén Esztergomba, mint Quilter ismert komédiája, a Mr. és Mrs. Pindroch Csaba és Verebes Linda alakításával, vagy Egressy Zoltán remekműve, a Sóska, sültkrumpli Hargitai Iván rendezésében.
Az idei évad egyik kiemelkedő bemutatója július 5-re esik – Verebes Ernő Pengetangó című musicaldrámáját az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház hármas koprodukciójában láthatják az érdeklődők, az előadás rendezője Tapasztó Ernő.

Könnyed kikapcsolódást kínál a L’art Pour L’art Légitársaság estje és a Tolcsvay László, Müller Péter, Müller Péter Sziámi szerzőtrió daljátéka, a Beszterce ostroma.

A Bazilika előtti téren 800 néző foglalhat helyet az augusztus 9-ére és 10-ére meghirdetett koncerteken. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című esten a világhírű „énekes színésznő” karakterét idézi meg, míg másnap Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei állnak a pódiumra.

Az Esztergomi Várszínház hagyományos kísérőrendezvénye az Esztergomi Bábos Tábor, melyet 24. alkalommal rendeznek meg. Augusztus 5-től 9-ig nagyváradi színészek vezetik be a gyerekeket a színház világába.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, amely 1990 óta működik jelenlegi helyén, a Budai toronyban, amely egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található.

Ha Esztergomban járva egy finom sörre, és igazi PUB hangulatra vágyunk, irány a BeerLegal a belvárosban, tucatnyi frissen csapot sör és hozzá való finomságok járnak.  (https://www.facebook.com/beerlegal )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »