Jól megférnek egy estén: Kossuth-díjas szobrász és Munkácsy-bokréták

Jól megférnek egy estén: Kossuth-díjas szobrász és Munkácsy-bokréták

A kiállítóhelyek változatossága jelenik meg a Múzeumok Éjszakája gyulai programjában is

A Múzeumok Éjszakája program eredeti célja jelenik meg hangsúlyosan a gyulai kiállítóhelyek idei ajánlataiban a rendezvényhez kapcsolódva. A helyszínek és a kiállításaik kerülnek még közelebb a látogatókhoz június 22-én.

Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon rendezik több mint 20 éve a Múzeumok Éjszakáját. Ebben az évben június 22. a rendkívül népszerű kezdeményezés időpontja.

A rendezvény célja, hogy a múzeumokat közelebb hozza az emberekhez, ezzel népszerűsítve azokat, illetve a kiállítóhelyek szervezte aktivitásokon keresztül a művészetet, a történelmet és a kultúrát. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy ez az este valóban az érdeklődés fókuszába helyezi a múzeumokat.

Ahogyan az ország többi kiállítóhelyei, úgy a gyulaiak is szórakoztató programokon keresztül használják ki, hogy bemutatkozhatnak és mutathatják be tárlataikat a múzeumba rendszeresen, vagy éppen ritkán járó látogatóiknak. A fürdővárosban az év közben kevesebb vendéget vonzó kiállítóhelyek is minőségi eseményeket kapnak a Múzeumok Éjszakáján.

A Ladics-ház a tulajdonos család 19. század végi történetének különleges alkalmait dolgozza fel: a fürdőkben tett látogatásokat. Este tíz órától pedig az épület és a kiállításban látható tárgyak misztikus történeteit idézik fel.

Erkel Ferenc szülőházában a zeneszerző „másik életéről”, a sakk iránti szenvedélyéről kínálnak előadásokat – az este folyamán három alkalommal is. A zene házaként is emlegetett múzeumban Erkel legismertebb operájának, a Bánk bánnak a filmváltozatát is levetítik.

Mintha kiemelt szerepet kapott volna az idei esztendőben a Kohán Képtár a Múzeumok Éjszakáján; igazán minőségi események várják az oda betérőket. Aznap 18 órakor nyílik a kiállítóhely új időszaki tárlata, a Kossuth-díjas és világszerte ismert szobrászművész, Kepenyes Pál munkáit bemutató kiállítás. Az eseményt a tárlat kurátorának tárlatvezetése követi. Este 10 órától a gyulai Kukár István és a békéscsabai Novák Attila performansza lesz látható. A K-TT-N elnevezésű formáció Kohán György műveire reflektál produkciójával.

A leggazdagabb kínálatot természetesen Gyula két ikonikus kiállítóhelye adja. A várra és az Almásy-kastélyra turisztikai attrakcióként szokás hivatkozni, tárlataik azonban muzeológiai szakmai szempontból is minden igényt kielégítenek.

A kastély eseményei közül érdemes megemlíteni a Munkácsy-kiállításukhoz kapcsolódó Kivettük a festményből elnevezésű programot. Ezen a festőgéniusz alkotásain megjelenő virágkompozíciókat készít el élőben egy virágkötő, miközben a kiállítóhely történésze a különböző virágok és színeik jelentéseit veszi sorba. Izgalmasnak ígérkezik a főúri tisztálkodás és higiénia, illetve a 19. századi parfümök történetét feldolgozó program is, amelynek résztvevői illatmintán magukkal is vihetik a kizárólag az Almásy-kastélyban megszagolható Nemzeti illat elnevezésű parfümöt. A kastély vendégei elkészíthetik saját jeges teájukat is, ehhez kapcsolódva három alkalommal a teázás történetéről is hallhatnak. A folyamatosan működő szabadulószobák mellett lesz egyéb játék is: a kastélyparkban díjtalanul lehet kipróbálni a kihelyezett játékokat, az estre szóló karszalaggal pedig este 11 óra után további ajándékokhoz is juthatnak az ott lévők. A programsort három koncert is kiegészíti majd.

A várban a korabeli harcászat kapja a főszerepet. Lesz interaktív fegyverbemutató a középkori és kora-újkori fegyverekről, előadás a katonai hírszerzésről (kiemelten az oszmán gyakorlatról) és nemcsak nézni, de kipróbálni is lehet majd a szablyavívást. A zene és tánc a reneszánsz udvari táncokból a paraszti életben gyökeret vert körtáncok tanulása formájában jelenik meg, s természetesen az évek óta legnépszerűbbnek számító téma sem marad el: a börtönbe bekukkantva a korabeli büntetésekről és büntetésvégrehajtási eszközökről mesél a vár hóhérja.

A megszokott programelemek is működnek majd a gyulai várban: az élő kovácsműhely, a szabadulószobák és a várborozó.

A június 22-i estére már kaphatók a karszalagok a kiállítóhelyeken. Az öt kiállítóhelyre szombaton este 7 óra és éjfél között érvényes belépő elővételben, teljes áron 2700 Ft, míg a Múzeumok Éjszakáján 3200 Ft. A részletes programsor a gyulai kiállítóhelyek Facebook felületein, a gyulakult.hu weboldalon, valamint a vár és a kastély honlapján is megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »