Tematikus vadmacskanap a Budakeszi Vadasparkban

Tematikus vadmacskanap a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő, az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRun csapata ismét összefogott, hogy 2024. június 1-jén, szombaton megrendezzék, immár az V. „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” jótékonysági futóversenyt, melynek célja a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatása és népszerűsítése. A futóverseny mellett rengeteg programmal készülnek a szervezők és a meghívott szervezetek, hogy szélesebb körben megismertessék a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és népszerűsítsék a felelős házi macskatartást.

Az eseményen a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és annak eddig elért eredményeit, a Budakeszi Vadaspark munkatársai interaktív módon mutatják be. A Pilisi Parkerdő kollégái az örökerdő gazdálkodást játékosan, terepasztal segítségével ismertetik, így a vadmacska élőhelyét biztosító módszerbe is betekintést kaphatnak az érdeklődők. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a nemzeti park szerepvállalásáról mesélnek a Vadmacska Programban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)munkatársai megtanítják, hogyan különböztethetjük meg a házi macskát a vadmacskától, a DO AS I segítségével pedig saját macskáink tanítási módszereit ismerhetjük meg. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a Vadonleső programjával érkezik az eseményre, amely által a 2024-es év emlősét, a vadmacskát mutatja be. A Budakeszi Vadasparkban két vadmacska kandúr él, Félix és Szilveszter, akikkel a látogatók is találkozhatnak.

Vadmacska Fajmegőrzési Program

A Vadmacska Fajmegőrzési Program a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében indult, célja a vadmacskák (Felis silvestris) genetikai tisztaságának megőrzése és természetes élőhelyeik védelme. A program keretében rendszeres kutatások és monitoring tevékenységek zajlanak, melyek eredményeiről Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark tudományos referense és vezető trénere több kutatóval közösen egy nemrégiben publikált tudományos tanulmányban számoltak be.

A Biological Conservation folyóiratban jelent meg az az egyedülálló kutatás, amelyet az ELTE Etológia Tanszék (Dr. Pongrácz Péter, Dobos Petra), a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének (Turi Luca, Dr. Schally Gergely és Dr. Biró Zsolt), valamint a Budakeszi Vadaspark (Burányi Virág) kutatói közösen jegyeznek. A tanulmányból kiderült, hogy bár a hazánkban élő házi macska tartók ismerik, ennek ellenére mégsem gyakorolják a felelős macskatartás elveit, további veszélybe sodorva ezzel a fokozottan védett vadmacskákat. A rejtőzködő életmódot folytató kistestű macskaféle ragadozó – a vadmacska – napjainkra szinte teljesen eltűnt Európa országainak jelentős részéből, aminek okai elsősorban az élőhelyek feldarabolódása és átalakulásuk, valamint az országúti elütések. Emellett a vadmacskát veszélyezteti egy kevéssé ismert, de annál jelentősebb veszélyforrás: a szabadon kóborló, elvadult házi macskák. Ezek a megunt, vagy gazda nélkül élő házi kedvencek komoly táplálék-konkurensei a vadmacskának, azaz ugyanúgy kisebb madarakra, rágcsálókra vadásznak. A házi macska képes hibridizálódni – azaz keveredni – a vadmacskával, ami utóbbi genetikai állományának feloldódását okozza. Szerencsére hazánkban a vadmacska még jelentősnek mondható populációval rendelkezik, de ennek nagyrésze az ember által erősen bolygatott, feldarabolódott élőhelyeken kénytelen boldogulni.

Kutatási eredmények

A most megjelent, átfogó kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a magyarok milyen ismeretekkel rendelkeznek a vadmacskákat érintő veszélyekkel és a felelős macskatartási szokásokkal kapcsolatban, és mindezekhez képest milyen elvek szerint tartják saját macskáikat. A közel 1.300 válaszadóból 1.000 házi macskatartó megkérdezésével zajlott a kérdőíves felmérés, amely számos aggasztó jelenségre világított rá. Kiderült például, hogy a legtöbb válaszadó szerint a vadmacskákat fenyegető tényezők közül, pont a házi macska által jelentett veszély a leginkább elhanyagolható. Sokan a házi macskát még mindig „fogyóeszköznek”, ház körüli egerészőnek gondolják és többen semmit nem tesznek a saját házi macskájuk és a vadvilág – így a vadmacskák – megőrzésének érdekében sem. Szerencsére születtek bíztató eredmények is, a válaszadók közül sokan ismeri a felelős házi macskatartás elveit és ezek alapján gondozzák kedvenceit. Többen viszont (még a biológiai és vadgazdálkodási ismeretekkel rendelkező válaszadók közül is) hiába vannak tisztában a felelősségteljes macskatartás elveivel, a gyakorlatban ennek épp az ellenkezőjét teszik. A kapott eredmények alapján a kutatók mind a vad-, mind a házi macskák viselkedésének és ökológiájának alaposabb megértésére buzdítanak, ami segítheti magasabb állatjólét kialakítását, valamint a vadmacska-állomány hatékonyabb védelmét is.

Vadmacska nap és jótékonysági futóverseny

A június 1-jei esemény egyik legfontosabb programja a jótékonysági terepfutó verseny, ahol bármely korosztály és különböző edzettségi szinttel rendelkező sportolni vágyó megtalálja a maga távját. Mindegyik táv a Vadasparkot körbe ölelő erdőben vezet, így sportolás közben felfedezhetjük a környékbeli természetet. 

A futóverseny teljes bevételét a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatására fordítják, így a részvétel nem csupán sportélményt nyújt, hanem a vadmacskák védelmét is segíti. Az érdeklődőket egész nap interaktív előadások, bemutatók és játékok várják, melyek keretében megismerkedhetnek a vadmacskák életmódjával és a Fajmegőrzési Programmal.

További részletek elérhetők a Budakeszi Vadaspark hivatalos weboldalán és közösségi média felületein. Az erdő kapuja, a Budakeszi Vadaspark mindenkit szeretettel vár, aki szeretne többet megtudna a vadmacskákról és a fajmegőrzési programról, vagy a helyes macska tartásról.

Látogass el a Budakeszi Vadasparkba június 1-én, találkozz a faj nagykövetével Félixszel és légy részese a fontos cél érdekében szervezett különleges eseménynek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »