A szecessziós Szabadka

A szecessziós Szabadka

A szecessziós Szabadka

Igaz a tél nem a legalkalmasabb időpont városlátogatásra, de az elmúlt hetek kedvező időjárása útra csábított minket, meg hát amúgy sem árt idejében elkezdeni tervezni az idei utazásainkat, és ehhez szeretnénk most egy remek lehetőséget ajánlani.

A határtól szinte percekre található a szecesszió fellegvára, Szabadka, melyet semmiképpen nem lehet kihagyni Délvidéki kirándulásunkból. Ottjártunkkor még javában ünnepi időszak volt, hiszen a karácsony január 7-ig, míg „év végi” ünnepnapok január 14-ig tartanak, így díszben volt a város, de annak sem kell aggódnia, aki nem ért eddig oda, hisz a belváros tele van szebbnél szebb épületekkel, ami kárpótol az adventi házacskákért.

Feltétlenül nézzük meg a magyar szecesszió stílusjegyeit viselő impozáns Városháza, főteret uraló épületét, melyet akár belülről is megcsodálhatunk, 79 méteres tornyából pedig fenséges panoráma tárul elénk. Az alig több mint 100 éves épület nagyban hasonlít több magyar Városházára is, főleg stílusjegyeiben.

Vele szemben található a „Népszínház”, melynek épületét ugyan teljes egészében felújították, de a jellegzetes 6 korinthoszi oszlopból álló bejárata az eredeti, és remek fotótéma. Külön érdekessége, hogy itt kezdte pályafutását Blaha Lujza, ami sokak számára kellemes emlék.

A Népszínház mellől indul a Korzó, a város szíve, számos szép épülettel, melyeken szintén megjelennek a városra jellemező szecessziós elemek. Kávézók, éttermek, boltok, bankok sorakoznak, bár ennek a hangulatát igazán nem télen lehet átélni…

A Korzón már csak azért is érdemes végigsétálni, mert így érjük el a Raichle palotát, mely egy igazi szecessziós remekmű, a „Szabadkai Cifrapalota”.

Menjünk be romantikus udvarába, ahol a kis parkban kávézó, szobrok, pihenők várnak ránk. Itt akár megkóstolhatjuk a helyi specialitást, a Pljeskavicát, és egy jó „Jelen” sört hozzá, és számos selfit is készíthetünk.

A hátsó bejáraton menjünk ki Szabadka egyik leghangulatosabb kisutcájára, itt vár ránk Mátyás király monumentális szobra is.

Tegyünk még egy sétát a szintén szecessziós Zsinagógához, ami a Budapesti után a második legnagyobb Európában, keressük fel a Magyar Egyetem épületét, előtte Kosztolányi Dezső szobraival.

Szakrális épületek közül kiemelkedik még a barokk stílusú Székesegyház, és a ferences rend temploma, és rendháza, melyet a hajdani szabadkai vár maradványaiból alakítottak ki.

De nem jártunk Szabadkán, ha nem látogatunk ki messze földön híres piacára, mely mostanában a reneszánszát éli! A hatalmas területen nem az a kérdés mi van, hanem hogy mi nincs… Az más kérdés, hogy kinek mire van szüksége, egy biztos, a tökéletes minőségű olasz és török ruhaneműkből ezeken a filléres árakon mindenképpen érdemes válogatni.

Ahogy a sajtok, a specialistásnak számító „Burekek” és friss grill ételek, vagy az italok is megérik a próbát és a vásárlást, de a bolhapiacot is érdekes bejárni. Egy biztos, egy sajátos élmény, és érdemes rá időt szánni. Nem kell aggódni, szinte mindenki beszél magyarul, és a forint teljesen elfogadott fizetőeszköz, így könnyedén tudunk számolni.

Ha bejártuk a legfontosabb látnivalókat, igen kedvező áron ettünk, ittunk helyi specialitásokat, akkor hazafelé kihagyhatatlan minimális kerülőt tenni a híres Monarchia korbeli üdülő/fürdő városba, Palicsra. Igaz valódi romantikus és kicsit korhűen misztikus arcát nem télen mutatja, de ha pár hónap múlva járunk erre, egy hatalmas élményben lesz részünk.

A parti sétányon sorakoznak a mesebeli békeidős épületek, melyek ma többnyire szállodák vagy rendezvény központok, a zenepavilon, szökőkutak, a vízre épült fürdőépület, vagy épen a favázas Víztorony, ami jelképe a településnek. Egy sétát minden évszakban megér, és jó tudni, hogy itt van Szerbia legnagyobb állatkertje is. Ha nem akarunk hazamenni, filléres árakon lehet szobákat kapni a kis panziókban, de az ódon hangulatot árasztó szállodák is a magyar árak alatt vannak, ahogy minden…

És mi minden élmény vár még ránk, ha átugrunk a gyönyörű Szabadkára? Fel kell keresni, egy napot vagy hétvégét mindenképpen megér, csak ajánlani tudjuk!

Erre egyből remek alkalom lesz egy fergeteges disznóvágási program, kulturális látnivalókkal. bulival! 

http://turizmusteszt.hu/index.php/2024/01/11/a-szezon-egyik-legjobb-disznovagasos-programja

Ahogy minden Szerbiai utazásnál ajánlott érdeklődni a lehetőségek felől a Kárpáteurópa Utazási irodánál, ahol más desztinációk kínálatával is várják az utazókat. (www.karpateuropa.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »