Délvidéken még várnak az Adventi vásárok!

Délvidéken még várnak az Adventi vásárok!

Európa szerte bezártak a kis és nagy Adventi vásárok, elmúlt az ünnepvárás és az ünnepi időszak, de mivel a Pravoszláv időszámítás eltér, minden ünnepi dátum „csúszik” a Délvidéken is. Ezzel remek lehetőséghez jutnak azok, akiknek nem volt idejük, lehetőségük decemberben átélni az Adventi forgatagok meghitt élményét, vagy csak szeretnének még egyszer belecsöppenni, és ráadásul új városokat is megismerve ezzel.

Jobb lehetőség erre nem is lehet, mint a magyar határtól szinte percekben mérhető távolságra levő, magyar lakta városok, melyek rengeteg látnivalóval, sőt Szabadka esetében még kiváló vásárlási lehetőséggel is várnak.

Ha már megemlítettük, kezdjük egyből Szabadkával, mely a régió központja is egyben, meseszép szecessziós épületekkel, hangulatos Adventi vásárral benépesült főtérrel és sétáló utcával.

Vitathatatlanul fő nevezetessége a XIX. század elején, szecessziós stílusban épült Városháza, melynek képe uralja a belvárost. Ha szerencsénk van, be tudunk menni, de külseje is magával ragadó.

Előtte találjuk az Adventi vásár hangulatos házacskáit, remek helyi gasztronómia és kézműves kínálattal, gondolom nem kell említeni, hogy az ünnepi időszakban más városokban, így nálunk is tapasztalt árak töredékéért, szinte el sem hisszük, amikor fizetünk, akár forinttal is, a magyarul is beszélő árusoknak.

A téren találjuk még a Szabadkai Népszínház korinthoszi oszlopos impozáns látványt nyújtó épületét, ahol Blaha Lujza is kezdte pályafutását.

Keressük fel a Raichle Palota mézeskalácsszerű épületét, ezernyi fotó témája, és menjünk át romantikus udvarán is, a mögötte található utcában is ezernyi fotótéma vár ránk.

Természetesen ezernyi minden van még a városban, de most az Adventi lehetőségekre koncentráljunk, aminek azért része a vásárlás is. Kihagyhatatlan a messze földön híres, napjainkban reneszánszát élő Szabadkai piac felkeresése, ahol szinte városrész nagyságú területen, fillérekért vásárolhatunk tényleg minőségi, nem távol keleti termékeket, meg gyakorlatilag szinte mindent…

Ha hagyjuk ki a híres, Délvidékre jellemző grillételek sem, melyeket előttünk sütnek, illetve a kötelezően megkóstolandó „Bureket” sem, melynek különböző fajtáit a kicsi házi pékségek szintén készítenek.

De lépjünk tovább a szintén határ közelében fekvő Zentára. A Tisza partján fekvő, hangulatos sétánnyal rendelkező város, szintén impozáns szecessziós stílusú Városházája előtt elterülő téren vár ránk a hangulatos Adventi vásár. Nem nagy, de átélni egy igazi „családi légkörű” ünnepvárást, felejthetetlen élmény.

Érdemes pár perces sétával felkeresni a XIX század elején épült, ma is használatban levő magyar szecessziós és népi építészet egységében épült Tűzoltó laktanyát is.

A sétányon találjuk a híres Zentai csata emlékművét is, egy hangulatos Tisza parti sétával érdemes felkeresni.

Ha valaki nem csak egy napra tervezi az utazást, vagy hajlandó kicsit többet utazni, jóval nagyobb, de szintén filléres és magával ragadó vásár várja Nagybecskereken, az egykori Torontál vármegye központjában. Az egykori vármegye háza, és a bánsági Püspöki palota és katedrális előtt elterülő téren, a kis házacskákban szintén mindent megtalálunk, ami az ünnepkörhöz illik.

Természetesen nem maradhat ki a sorból Újvidék és folyó másik partján levő Péterváradi erőd sem, melyekről külön komplett anyagot lehet írni, de az Adventi vásárra koncentrálva is az impozáns templom előtti főtéren levő házacskákat, illetve a az alsó várrészben levő, hangulatos utcácskák között megbúvó  kínálatot emeljük ki.

Számos kisseb település is vár is minket még, ez csak egy kis kedvcsináló körkép volt, hogy bátran keljünk útra. További érdekesség, hogy a például ingyenes korcsolya pálya mindenhol van, sőt, Szabadka főterén még egy kisebb sípálya is várja az érdeklődőket!

És mi is vár még ránk? Ezernyi emlék, barátságos emberek, filléres árak, finom ételek és italok, és sok-sok minden, amiért mindenképen érdemes átlépni a határt, és minimális utazást tenni déli szomszédunknál.

Ha van lehetőségünk nem csak egy napra menni, illetve több program, lehetőség, remek olcsó szálláshely érdekelne minket, akkor ajánlott felkeresni a Kárpáteurópa utazási irodát (www.karpateuropa.hu ), vagy a mindenben magyar nyelven segíteni tudó, helyben élő Faragó Zoltánt (+381 64 491 7281)!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »