Adventi vásárok Ausztria-szerte

Adventi vásárok Ausztria-szerte

A magyarok által is nagyon kedvelt ausztriai adventi és karácsonyi vásárok teljes listáját közreadjuk. Bőséges a választék, nehéz lesz a választás idén, hogy melyikre induljon nézelődni, vásárolgatni, forralt borozni barátokkal, családdal, ismerősökkel.

Adventi vásárok Ausztria városaiban

Bécs, Rathausplatz, Christkindlmarkt – ez a karácsonyi fantázia ünnepe. A kézműves termékeket és kulináris finomságokat kínáló számtalan stand, a hangulatosan kivilágított városháza előtt álló szívekkel teli fa és a széleskörű gyermekprogramok minden évben sok látogatót vonzanak. Aki éppen nem sétálgat vagy nem a bécsi társasági életet élvezi a puncsos standoknál, az a korcsolyapályán róhatja a köröket vagy ámulva követheti a kézzel készített karácsonyi bölcsők ösvényét.

Salzburg, Domplatz és Residenzplatz – mindkét salzburgi karácsonyi vásár ugyanilyen stílusos. A barokk óváros közepén álló hagyományos kunyhók egyedi hangulatot kölcsönöznek az ünnepi jelenetnek.

Innsbruck óvárosa, Christkindlmarkt – nem kevésbé romantikus ez sem. A Goldenes Dachl toronyfúvóinak hangjaival, valamint a forralt bor és a gesztenye fűszeres illatával, amely a középkori sikátorokban terjeng, különösen karácsonyi hangulatot teremt.

Aligha van szebb dolog, mint Ausztria vidéki régióinak mélyen behavazott tájain ráhangolódni a karácsonyra. Sokak szerint a Salzkammergut régióban található St. Wolfgangban tartott adventi vásár a legbájosabb az országban. Az Advent, mint egykor mottó jegyében a szokások és a valódi kézműves mesterségek itt a régió lakóinak közvetlen közelében tapasztalhatók meg. Mindig szem előtt: az úszó piros adventi gyertya a Wolfgangsee vizén. 

Johannesbachklamm – Würflach, Alsó-Ausztria: itt minden évben egy különösen természetközeli adventi vásárra kerül sor. A vadregényes szurdok előtt Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája több, mint 20 méter magasra emelkedik. A több, mint 40 standnál felmelegedhet a nyílt tűz mellett, és megcsodálhatja az üvegfúvók, fafaragók és kovácsok kézműves munkáját. Ezen kívül a régióból származó finomságok, és természetesen mézeskalács és puncs is várja a vendégeket. 

Großarltal – Salzburgi hegyi advent: ez még autentikusabb. Itt fáklyafénynél és gyertyafénynél láthatjuk a különböző karácsonyi bölcsőket, amelyeket a helyi bölcsőépítő egyesület hónapokig kézzel készített. A szeretettel megtervezett egyedi darabok a hagyományostól a modernig, az aprótól az életnagyságúig terjednek.

Adventi piacok kastélyoknál

Ahol egykor császárok és hercegek laktak, ott karácsonykor sok csodás teremtményt láthatunk. Mint például a Hellbrunni kastély karácsonyi angyala, amely nyolc méter magasan a kastély tava fölé magasodik. A Hellbrunn adventi varázslat Salzburgban mágikus – egy 700 tűlevelű fenyőfából álló, 10 000 piros gömbökkel és tündérfénnyel díszített meseerdővel. 

Kultúr- és adventi piac a Schönbrunni kastélyban, Bécsben a maga nemében a legjobb császári hangulatot árasztja. A császári palota ünnepi kivilágítása előtt a hagyományos kézműves termékek, például a fafaragásoktól kezdve a nosztalgikus játékokig és a szeretettel díszített tárgyakig minden megtalálható, amire karácsonykor szívünk vágyik. 

A Belvedere előtt – szintén Bécsben – pedig egy egész karácsonyi falu várja a vendégeket barokk környezetben, kreatív ajándékötletekkel és kulináris különlegesékkel. Sok bécsi számára ez a legromantikusabb adventi vásár.

Az ausztriai – igencsak bőséges – adventi és karácsonyi vásárok teljes listája: ITT megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »