Fehérvári Advent 2023

Fehérvári Advent 2023

Lenyűgöző szépség, feltöltődés és meghitt hangulat az ország egyik legragyogóbb karácsonyi vásárán.

Pezsgő, fényes és gazdag adventi időszakot nyit december első hétvégéjén Székesfehérvár: itt lesz Radics Gigi, jön a fényvonat, túrázik a Mikulás és belvárosi jégfolyosón suhanhatnak a korcsolyázók. Egy csokorba gyűjtöttük a legjobb programajánlatokat az idei ünnepekre.

Meghitt és felemelő programokkal készül Székesfehérvár az adventi időszakban is a város látogatói számára. A történelmi belváros és a hozzá kapcsolódó Zichy-liget ünnepi díszkivilágítása, a várost járó fényvonat, a korcsolyapálya, a betlehem, a koncertek, vásárok és gyermekkórusok programkavalkádja mesebeli hangulatot varázsol Magyarország eme több mint ezeréves városába, ahol egykoron királyok, hercegek és egyházfők ünnepeltek, ma pedig az egész város lakossága együtt tölti az adventi hétvégéket.

A város karácsonyfája és a manók utcája

A város karácsonyfája ezúttal is az Országalma és a Városháza között, a város központi terén várja csodálóit. Az alatta járó mesebeli gőzös viszi képzeletben a gyerekeket fényes vidékek felé, meghatározott menetrend szerint: hétköznapokon az Adventi színpadon zajló gyermekműsorok ideje alatt 9 és 12 óra, valamint 16 és 19 óra között, továbbá szombaton és vasárnap 16 és 20 óra között. A város karácsonyfája mellett felépített Betlehem előtt pedig felidézhetjük Jézus születésének bibliai történetét. Pár perc sétára innen, a Vasvári Pál utcában is meglepetés várja a kicsiket: manóházak ablakain át kukucskálhatnak az apró otthonokba, ahol játékok élnek.

A belvárosi sétálóutca vásári forgatagán végig sétálva a Zichy-ligetig jutunk, ahol a néhány éve útjára indult kezdeményezés folytatásaként tíz formás kis közösségi fenyőfa várja a liget szélén, hogy a járókelők saját készítésű díszeikkel karácsonyfává varázsolják őket.

Az őstermelők, kereskedők és vendéglátósok a Városház téren, a Fő utcán, a Liszt Ferenc utcában és az Alba Plaza előtti téren kínálják portékáikat, ínycsiklandozó ételeiket, italaikat a január 1-ig tartó adventi vásárban.

Kulturális meglepetések és csemegék decemberben is

Közben pedig továbbra is várja a látogatókat Fő utcai Rendház épületében a Szent István Király Múzeum, ahol igazi kulturális ünnepi feltöltődésre számíthat a közönség a „Munkácsy Székesfehérváron” című kiállításon. A tárlat 2024. január 14-ig látogatható. 

Vadonatúj látnivalóval szintén szolgál a 2023-as év végén Székesfehérvár: a Várkörúton található Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont új kiállítóhely, amely otthont ad a Solium Regni – Az ország trónusa című állandó kiállításnak is. Az egykori Szent István-i bazilika közvetlen közelében, a volt Köztársaság mozi helyén egy olyan kulturális és információs pontot alakítottak ki, mely a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét. 

Továbbá minden adventi hétvégére – és Mikulásra is – jutnak felemelő és meghitt programok a városban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »