Villámlátogatás az őszi Rust-on

Villámlátogatás az őszi Rust-on

Az Európai Borlovagrend Burgenlandi Legációjának rendezvénye kapcsán ellátogattunk a Fertő tó Osztrák oldalán található, festményekre való szépségű Rust városkába, ami egyre inkább őszi pompájában kezdi elkápráztatni az ide látogatókat. Természetesen remek, a település határában található szőlőkből származó borokat, és jellegzetesen helyi kísérő ételeket kóstoltunk, melyre lehetősége van minden ide látogatónak, a magyar áraknál olcsóbban.   

A „gólyák városaként” is emlegetett hangulatos belvárossal rendelkező hajdani magyar települést már korábban is bemutattuk olvasóinknak, de őszi hangulatát nekünk is csak most sikerült átélni.

Nincs már a nyári sok turista, igaz a rengeteg, szó szerint minden háztetőn, kéményen, oszlopon, bárhol fészkelő gólya sem, és a tó partját sem lepik el. Azért nem kis meglepetésünkre néhány példány a jelek szerint úgy döntött, nem indul neki a nagy útnak, hiszen a klímaváltozás és az emberek segítségének köszönhetően, át tudja vészelni ebben a gyönyörű kisvárosban is a telet.

A várost járva keressük fel a természetesen nyitva lévő templomokat, különösen a „Halásztemplomot” (Fisherkirche), mely a legértékesebb épület a városkában, és egyben Burgenland legrégebbi temploma eredeti XIII. századi freskókkal.

Sétáljunk át a városháza kapuja alatt, igyunk egy jó kávét (olcsóbban, mint a magyar oldalon…) a hangulatos főtéren, majd a régi kapun át menjünk le a Fertő tó partjára, a kikötőbe.

Szerencsére van elég víz a tóban, ha nem is az ideális mennyiség, de legalább nem a száraz medret láthatjuk, mint előző ittjárttunkkor. Ha van időnk, menjünk el egy kellemes hajókázásra, vagy csak sétáljunk egyet a sok kacsa társaságában, de a szépen kialakított parton is bámészkodhatunk.

Ismét csak csodálkozni tudunk a zöld növényzettel eltakart, fűtött, mindennel felszerelt kényelmes nyilvános wc-n, ami nem csak hogy szintén nyitva van, de ingyenes is, ahogy a mellette található parkoló is, hiszen a vendégek idecsábítása cél, nem a lehúzása… nos pár kilométerre vagyunk a határtól, de egy más világ, van még hova fejlődnünk.

Itt a szüret ideje is, híres borvidéken járunk, semmi képen ne hagyjuk ki egy jó kis kóstolót valamelyik a környék szólóültetvényein sem, ahova különben múzeumi traktorokkal történő utazással kombinált kóstolókat is szerveznek.

Ne tartson vissza senki az, hogy alaposan benne vagyunk az őszben, szerencsére az időjárás még kedvez az ilyen remek kis helyek felkeresésére, tegyük meg bátran, Rust mindenkit szeretettel vár, és nem fogunk csalódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »