Világbajnok badacsonyi olaszrizlingek az idei Rizling Vakáció eseményen

Világbajnok badacsonyi olaszrizlingek az idei Rizling Vakáció eseményen

Izgalmas programokkal, kiváló olaszrizling fajtából készült borokkal, gasztronómiai ínyencségekkel, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat idei évi utolsó felvonása, a Rizling Vakáció. A program keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon és Badacsonyörsön, 7 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik az olaszrizlingből kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában.  

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, valamint a helyi borászok közreműködésével 2023. október 13-15. között megrendezésre kerülő Rizling Vakáción, a három, borvidékre jellemző fajtát bemutató programsorozat utolsó tematikus hétvégéjén közel 21 tétellel várják a boros gazdák a Badacsonyba látogatókat. A badacsonyi borászok izgalmas olaszrizling borait felvonultató eseményen azok a vendégek, akik a Rizling Vakáción minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán. A szombati napon pedig ingyenes menetrendszerinti transzferjáratok állnak a vendégek rendelkezésére, hogy minden helyszínre kényelmesen el tudjanak jutni és gondtalanul fogyasztani kiváló borokat.

„Az olaszrizling meghatározó fajtája Badacsonynak, kiemelkedően jól érzi itt magát. A vulkánikus talaj, az évszázados tudás, a fantasztikus lejtők, és sok esetben a régi, aprófürtű klónok biztosítják azt, hogy elképesztő, különleges és zamatos olaszrizlingek születnek, amelyek a világon is egyedülállóak és utánozhatatlanok. Jól mutatja ezt, hogy az idei Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) két badacsonyi pincészet, az Éliás Birtok, illetve a saját, VáliBor pincészet olaszrizlingje aranyérmes lett. Talán egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről. A három eseményen – Szürkebarát Hétvége, Kéknyelű Zsendülés és Rizling Vakáció – alapuló Bortriatlon célja, hogy a Badacsonyba érkező vendégeink el tudjanak jutni a borvidéken lévő pincészetekhez és kötetlen hangulatban megismerjék a hosszú történelmi hagyományokkal rendelkező Badacsonyi borvidéket és az itt készült kiváló vulkánikus borokat. Az eseményen részt vevő pincészetek most is egy kedves ízelítő csomaggal készülnek, ami alapvetően átöleli a saját portfóliójuk választékát. Büszkék vagyunk, hogy a Botriatlon rendezvénysorozat az összefogás és a borvidék kreativitásának a jelképévé vált.” – mondta Váli Péter, a VáliBor tulajdonosa és borásza.

„A rendezvény nem titkolt célja már a kezdetek óta az összefogás, illetve az, hogy minden évszakban tudjunk izgalmas programokat kínálni a Badacsonyba látogatóknak. Kiemelten fontos minden stációja a Bortriatlon rendezvénysorozatnak, mivel ezeken az alkalmakon csak egy adott fajtára koncentrál az esemény. Az olaszrizling bár szinte minden magyar borvidéken megtalálható, mi, akik itt élünk és tevékenykedünk Badacsonyban, valljuk, hogy a fajta elsőszámú hazája a Badacsonyi borvidék. Az ilyen alkalmakkor pedig ezt be is tudjuk bizonyítani. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a borvidéken az olaszrizling, egyre szebb és izgalmasabb borok készülnek belőle. Sok olyan tétel készül, amiért érdemes eljönni a borvidékre. Erre nyújt tökéletes alkalmat a Bortriatlon keretén belül megrendezésre kerülő Rizling Vakáció, ahol olyan olaszrizlingeket lehet kóstolni, amelyek idén komoly hazai és nemzetközi eredményeket értek el. Mi több ilyen különleges borral várjuk a vendégeket, többek között felbontásra kerül az idei Badacsonyi Borvidéki Borversenyen a legjobb olaszrizling különdíját kapó 2022-es tétel, akárcsak az olaszrizling világbajnokságon aranyérmet szerző 2021-es borunk is.” – tette hozzá Éliás Csaba, az Éliás Birtok tulajdonos-borásza.  

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony

Istvándy Borműhely, Németh Pince, Éliás Birtok

Badacsonytomaj

Fata Pince, Borbély Családi Pincészet

Badacsonyörs

Válibor – Váli Péter Borászata, Sipos Borház

További információ:
Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület-Tourinform Badacsony
badacsonytomaj@tourinform.hu
https://www.badacsony.com/bortriatlon/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »