Járt már sötétben gyertyafénynél várban?

Járt már sötétben gyertyafénynél várban?

Járt már sötétben gyertyafénynél várban?

Igen, jól olvasható a kérdés a címben, ha még nem, nem is tudja mit hagyott ki! Volt szerencsénk a nem régen bemutatott, tökéletes állapotban levő Gyulai téglavárba besötétedés után visszamennünk, és gyertyafénynél egy fantasztikus vezetés segítségével felfedezni a zárás utáni rejtelmeit.

A fürdőváros jelképének számító gótikus téglavár turistacsalogató kínálatát már bemutattuk, de most egy olyan különleges élmény lehetőségét tárjuk az olvasó elé, amit ilyen formában máshol nem talál.

A program sötétedés után indul, a bejáratnál kiosztják a ledes gyertyákat, és elindulunk a mécsesekkel kivilágított folyósokon. Nem kell aggódni, vezető kísér minket, meg amúgy sem lehet eltévedni, hiszen csoportos vezetés van, mindig „létszámellenőrzéssel”.

Ha jártunk a várban világosban, és azt hisszük megismerkedünk minden látnivalójával, akkor tévedünk. Teljesen más képét mutatja minden terem, minden tárgy, minden bútor, nem is beszélve arról, hogy a szenzációs színvonalú, és remek hangulatú tárlatvezetés, egy más világot varázsol elénk a sötétség leple alatt, gyertyafény mellett.

És kérem extra esély arra, hogy közelebb kerüljünk a vár hajdani világához, ilyenkor eltűnnek a korlátok, kordonok, minden kiállított tárgy „testközelbe kerül”.

A természetes határok között az egész látogatás és vezetés olyan szinten családias, mintha mi magunk is itt laknánk, és egy esti sétára indulnánk barátainkkal a várunkban. A család minden tagjának, korosztálytól függetlenül garantált az élmény.

Miközben a fáklyákkal a kezünkben haladunk teremről teremre, olyan részleteket tudhatunk meg a hajdani életről, szokásokról, melyeket esélyünk sem lenne napközben végigsétálva a váron.

És ha valaki azt gondolná, hogy ezt a fergeteges hangulatú várbejárást nem lehet fokozni, az téved! Olyan pont került az „I”-re, hogy leesett az álunk! A program végén beültünk a tanácsterembe azokra a székekre, melyek napközben el vannak zárva, méghozzá a nagyasztalhoz, ahogy azt régen tették a vár vezetői, és jött egy kis „lakoma” cserépedényekből, cserép kupából, stílszerűen Gyulai csemegékkel.

Már maga a tudat is, hogy ott ülhetünk és úgy, ahol és ahogy régen a várurak is vacsoráztak és tanácskoztak ilyenkor, is egy fantasztikus érzés, de az ötlet örök emlékkel ajándékoz meg minket!

Aki teheti, vegyen részt egy ilyen programon is a Gyulai várban, amíg a gyógyvízéről híres fürdőváros ezernyi kínálatát és lehetőségeit élvezi a városban!

További információk erről és más remek lehetőségről: www.gyulavara.hu  www.visitgyula.com www.gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »