Korlátozzák a nagyobb ókori görög műemlékek látogatószámát

Korlátozzák a nagyobb ókori görög műemlékek látogatószámát

Jövő áprilistól az összes nagyobb régészeti lelőhelyre látogatói létszámkorlátozást vezet be Görögország.

Mostantól naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező athéni Akropoliszt. A görög kormányzat a 2500 éves épületegyüttes megóvásával, valamint a látogatói élmény javításával magyarázta a döntést.

Lina Mendoni kulturális miniszter elmondta: a szeptember 4-én bevezetett intézkedés próbajellegű, egyelőre csak az Akropoliszra vonatkozik, de a kormány jövő év április 1-jétől valamennyi nagyobb görög régészeti lelőhelyre kiterjeszti a szabályozást.

A görög kormány augusztusban fogadta el a látogatói létszám korlátozásáról és az idősávok kialakításáról szóló előterjesztést. A szabályozás alapján a látogatók kötelesek megváltani előzetesen a belépőjegyet a kormányzat által kifejlesztett alkalmazáson, amely lehetőséget biztosít a megfelelő idősáv kiválasztására a jegy megvásárlása után közvetlenül.

Mint azt korábban megírtuk, a műemlékegyüttesnél eddig naponta általában 23 ezer ember szorongott, ráadásul a nagy csoportok többnyire egyszerre, délelőtt ejtették meg a látogatást. A szervezett túrák keretében vagy tengerjáró hajókkal érkezők – akik a napi látogatószám 50 százalékát teszik ki – átlagosan 45 percet töltenek el a helyszínen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »