Miért pont a múzeumoknak ne lenne őszi fesztiválja?

Miért pont a múzeumoknak ne lenne őszi fesztiválja?

Jövő! Menő! Múzeum! címmel szeptember 25-én indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témakörök mentén lett kialakítva, másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700 féle program hív múzeumi látogatásra.

Több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen 18. alkalommal várja gazdag programkínálatával a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A fesztivál szeptember 25-én a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indul, amelynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. A Tudomány? Természetesen! című szakmai konferencia egyben rangos szakmai elismerések ünnepélyes gálája is, ahol átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Múzeumpedagógiai Életműdíjat és a Családbarát Múzeum elismeréseket.

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg a programjaikat. Az idei év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról és témaköreiről bővebben a www.oszifesztival.hu  honlapon olvashatnak.

Miért pont a múzeumoknak ne lenne őszi fesztiválja?

Jövő! Menő! Múzeum! címmel szeptember 25-én indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témakörök mentén lett kialakítva, másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700 féle program hív múzeumi látogatásra.

Több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen 18. alkalommal várja gazdag programkínálatával a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A fesztivál szeptember 25-én a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indul, amelynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. A Tudomány? Természetesen! című szakmai konferencia egyben rangos szakmai elismerések ünnepélyes gálája is, ahol átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Múzeumpedagógiai Életműdíjat és a Családbarát Múzeum elismeréseket.

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg a programjaikat. Az idei év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról és témaköreiről bővebben a www.oszifesztival.hu honlapon olvashatnak.

Őszi fesztivál a Gyulai múzeumokban

Múzeumi szakmai titkokba avatnak, a felhalmozott tudást lebilincselő módon átadják, s környezetünkről szerzett felszínes tudásunkat izgalmas információkkal mélyítik az idén a gyulai kiállítóhelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain.

A fesztiválokra jellemző oldott, jó hangulatú, informális szituációkban, izgalmas helyszíneken és változatos témákban kínál ismeretátadást ezen az őszön a gyulai Erkel Ferenc Múzeum, illetve három helyi kiállítóhely: a vár, az Almásy-kastély és az Erkel Ferenc Emlékház.

Az országos kezdeményezésű Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Gyulán szeptember 27. és november 11. között találhatnak a múzeumi munka, a helytörténet, a kultúrtörténet és az eleinktől ránk maradt örökség iránt érdeklődők látványos, szórakoztató és tanulságos programokat.

Mindjárt a programsor legelején a Múzeumi Szabadegyetem idei évadának első előadásával találkozni: Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője a Gyulai Vár rekonstrukciós filmjei és diorámája elkészítésének szakmai rejtelmeibe avat be. Szerepel a programsorban kerékpáros városnézés az Erkelhez köthető, kevéssé ismert helyszíneken és Szent Mihály-napi vásár, amely a szórakoztató elemek mellett a helyi kistermelők és kézművesek termékeit népszerűsíti. Az érdeklődő pedagógusok számára bemutatják azt is, hogy a várban milyen múzeumpedagógiai és digitális lehetőségek segítik a történelemtanítást.

A gyulai múzeum szakemberei mellett vendégelőadó is segíti a történelemmel kapcsolatos információátadást: Dr. Beke Szilvia, a Gál Ferenc Egyetem dékánhelyettese a középkor női sorsot és jelentős élethelyzeteket meghatározó megannyi szokását, hiedelmét, társadalmi előírását és kötöttségét idézi fel – elsősorban az egészségtörténeti vonatkozásokra koncentrálva.

Az eseményeken többnyire az adott kiállítóhelyre érvényes belépővel lehet részt venni, de a programok több mint egyharmada díjtalanul látogatható.

Részletek a „Gyulakult” weboldalán olvashatnak!

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

Október 1. (vasárnap) 16.00

ÉRTÉKEINK ÚJRATÖLTVE

„Tágasságot nekünk is” – népzenei koncert a zene világnapján

Erkel Ferenc legyen bár Himnuszunk megzenésítője, a magyar nemzeti opera megteremtője, s kössük bár munkásságához a Zeneakadémia, az Operaház, a Philharmóniai Társaság, a Daláregyletek létrehozását, zeneiségében egyértelműen fellelhetők a népzenei motívumok. Ő maga is többször hangsúlyozta a népzene fontosságát, szépségét. Erkel Ferenc szerette, s használta a magyar nép zenéjét, ezért a Zene Világnapján, Erkel Ferenc szülőházában népzenei koncerttel emlékezünk meg híres zeneszerzőnkről.

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

Részvétel: belépőjeggyel

Október 5. (csütörtök) 14.30

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ

Kossuth Lajos elfogyott regimentje

Kurátori tárlatvezetés a vár időszaki kiállításában népzenei aláfestéssel.

Programunkkal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára emlékezünk.

A gyulai vár az 1849 augusztusában történt eseményekkel került a történelem forgatagába. A Világos melletti szőlősi síkon történt fegyverletételt követően két honvéd tábornok, Damjanich János és Lahner György a várban lett elszállásolva, majd a vár és a kastély között elterülő téren rakta le oldalfegyverét a magyar tisztek egy része, köztük tízen a későbbi aradi 13 vértanúból.

Ezek a történések hozták a gyulai várba a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kossuth Lajos elfogyott regimentje című kiállítását. A tárlat a szabadságharcot megjárt katonák testi és lelki gondozását szolgáló Honvédmenház történetén keresztül mutatja be az 1848-49-es honvéd utóéletet, az ún. veterángondozást, kiegészítve azt gyulai momentumokkal.

A kurátori vezetést a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze, Ress Zoltán tartja. A szakmai előadást élő népzene egészíti ki, amely megidézi a forradalmi és szabadságharcos hangulatot katonanótákkal, katonakísérőkkel, keservesekkel.

Helyszín: Gyulai Vár

A részvétel díjtalan. A teljes várkiállítás belépőjeggyel tekinthető meg.

Október 13. (péntek) 15.00

FITTMÚZEUM

Erkel lába nyomán

Gyula város híres szülöttje Erkel Ferenc, s bár mindössze 11 éves koráig élt szülővárosában, egész életében visszajárt ide. Városnéző sétánk Erkel Ferenc szülőházától indul, s a hozzá köthető terek és épületek megtekintését követően az Almásy-kastélyál ér véget, amely szintén számos szállal kötődik az Erkel családhoz.

Gyülekező az Erkel Ferenc Emlékháznál.

A részvétel díjtalan.

Október 21. (szombat) 14.00 és 15.00

ÉRTÉKEINK ÚJRATÖLTVE

A várfundáló szemével

Hogyan épült fel egy átlagos középkori vár és miben különleges ehhez képest a gyulai? Mi az a huszárvár, derékvár, vagy belső vár? Hogyan készültek a végvári vitézek az oszmánok ostromára? Ezen a programon megválaszoljuk.

A Gyulai Vár a történeti Magyar Királyság alföldi területének legépebben megmaradt, legtöbb eredeti formájában bemutatható helyiséget tartalmazó gótikus várkastélya. A vár körül a 16. századra egy olyan, több védelmi vonalból álló erődítési rendszer épült ki, amelynek ma jelenleg csak a központi épülete, maga a téglavár látogatható. Az előadás keretében az érdeklődők a középkori és a kora-újkori várépítéssel, valamint a gyulai vár védműveivel ismerkedhetnek meg úgy, ahogy Paolo Mirandola, itáliai várépítő mester láthatta, amikor 1562-ben papírra vetette a vár megerősítését szolgáló terveit.

Helyszín: Gyulai Vár

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

Október 25. (szerda) 17.00

MÚZEUMI KULISSZATITKOK

Vert hadak csonthalmain

Szappanos Gábor történész előadása.

Kalandos úton vált Kölcsey Ferenc Erkel által megzenésített verse nemzeti himnuszunkká. Bár 1844-ig is számos költemény és dallam versengett a nívós címért, 1844 után sem volt egyértelmű és mindenki számára elfogadott a nyertes pályamű megmásíthatatlansága. Történész munkatársunk – az emlékévhez kapcsolódóan – a Himnusz 1844 és 1989 közötti történetével ismertet meg.

A Múzeumi Szabadegyetem sorozat eseménye.

Helyszín: Almásy-kastély Stefánia-szárny

A részvétel díjtalan.

Október 28. (szombat) 10.00-18.00

FITTMÚZEUM

Középkori edzés a vár udvarán

A Kerecsényi László Íjász Egyesület mozgatja át azokat, akik tudni szeretnék, hogyan edzették fizikumukat a végvári vitézek, milyen fortélyokat vetettek be fittségük fenntartására. Eseményünk azonban fegyverbemutató is egyben; kiderül az is, mely fegyverekkel védték a végeket a nyomasztó oszmán túlerővel szemben, s végre meg lehet tapasztalni azt is, milyen súlyuk volt ezeknek és hogyan lehetett mozogni velük.

Helyszín: Gyulai Vár

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

Október 28. (szombat) 14.30

ÉRTÉKEINK ÚJRATÖLTVE

Bábaság, szülés és a nők a középkorban

A nők helyzete mindig sajátságos volt a történelem során. Dr. Beke Szilvia, a Gál Ferenc Egyetem dékánhelyettese előadásában a középkor női sorsot és jelentős élethelyzeteket meghatározó megannyi szokásába, hiedelmébe, társadalmi előírásába és kötöttségébe avat be – elsősorban az egészségtörténeti vonatkozásokra koncentrálva.

Helyszín: Gyulai Vár

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

November 3. (péntek) 13.00

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ

Himnusztörténelem

Ma már talán furcsálljuk, de nem volt egyértelmű, hogy a Himnusz lesz Magyarország himnusza. Sőt, írója sem kedvelte a művet. Felekezeti és „nem hivatalos” himnuszokkal is el volt látva az ország, „hivatalos” dallam pedig nem létezett egyik nemzeti énekünkhöz sem. Szappanos Gábor történész a Magyar Tudomány Napi előadásán a himnuszok történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a középkori dallamoktól az 1844-es pályázat nyertes dallamáig.

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

Részvétel: belépőjeggyel

November 4., 11. (szombat) 11.00

MÚZEUMI SZÜNETELŐ

Solymászbemutató

Nem pusztán látványos és szórakoztató ez a programunk, amelyen testközelből is megismerkedhetsz a madarakkal, sok újat is elmesélünk az egyik legősibb vadászati módszerről.

Kiderül például, hogy nem csak sólyommal lehet solymászkodni, így neveznek minden ragadozó madaras bemutatót és vadászatot. Az Európába a honfoglaló magyarokkal együtt érkezett solymászat hungarikum, sőt, a magyar solymászat az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listáján is megtalálható 2012 óta. Az agarászat és a hagyományos íjjal történő vadászat mellett ez a harmadik legális ősi vadász módszer.

Helyszín: Gyulai Vár

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

November 4. (szombat) 14.00, 15.00

MÚZEUMI SZÜNETELŐ

Orvoslás és gyógyászat a középkorban

A magyar keresztény kultúra gyógyszerészettörténeti és orvoslási emlékeinek Békés vármegyei vonatkozásait gyűjti össze korabeli kosztümös előadásában munkatársunk az államalapítástól a hódoltságig. A középkori gyógyászatba, orvoslásba nyújt betekintést, különös tekintettel a helyi vonatkozású forrásokra támaszkodva.

Helyszín: Gyulai Vár

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

November 7. (kedd) 11.30

TANÁROK ÉS ÓVODAPEDAGÓGUSOK NAPJA

A legoptimistább dolog

Oktatástörténeti áttekintés a kora-középkortól a 19. századi reformokig

A betelepített német közösség a 18. század elején külön közigazgatási egységet hozott létre: Németgyulát. Szinte minden formában külön álltak Magyargyulától, s az 1780-as évekre égetően szükségessé vált számukra egy önálló iskolaépület felépítése. Ez az iskolaépület és a hozzá kapcsolódó szolgálati lakás 1795-re épült fel, s lett 15 évvel később Erkel Ferenc szülőháza. Erkel születésének évfordulóján iskolatörténeti kitekintéssel emlékezünk a valamikori Németgyula iskolaépületében. Szappanos Gábor történész előadásán az érdeklődők megismerkedhetnek a középkori és újkori oktatási formákkal az oktatási törvényeken át a 19. századi reformokig.

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

Részvétel: belépőjeggyel

November 8. (szerda) 11.00

TANÁROK ÉS ÓVODAPEDAGÓGUSOK NAPJA

A történelem tanítását segítő múzeumpedagógiai lehetőségek/digitális eszközök a Gyulai Várban

A Gyulai Várban számos interaktív eszköz, digitális információátadási forma hozza közelebb az egykori hétköznapokat, s teszi a történelmet is könnyebben megérthetőbbé, átélhetőbbé. Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteménykezelője mutatja be a pedagógusok számára, hogy a várban milyen múzeumpedagógiai és digitális lehetőségek segítik a történelemtanítást.

Helyszín: Gyulai Vár

A részvétel díjtalan.

November 8. (szerda) 17.00

MÚZEUMI KULISSZATITKOK

Digitalizáció a múzeumban

Temesváry János, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjének előadása

A szakember előadásából kiderül, melyek is a múzeumi digitalizáció formái és miként alkalmazható a digitális technika a kiállításokban. Megtudhatjuk, hogy a már divatjamúlt érintőképernyők helyett milyen eszközök teszik izgalmasabbá a tárlatokat a kisvonatoktól az okosfólián át a mesterséges intelligenciáig. Szól arról is, hogy milyen üzemeltetési tapasztalatok állnak rendelkezésre jelenleg, és milyen fejlesztési irányvonalakkal érdemes tervezni a jövőben. Prezentációja bebizonyítja: a digitális technika nem cirkuszi mutatvány, amely elviszi a fókuszt egy tárgyról – épp ellenkezőleg: az ismeretátadásban segíti a muzeológust és múzeumlátogatót.

A Múzeumi Szabadegyetem sorozat eseménye.

Helyszín: Almásy-kastély Stefánia-szárny

A részvétel díjtalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »