Koraősszel is Badacsony!

Koraősszel is Badacsony!

Lassan kifelé megyünk a nyárból, de rengeteg olyan része van az országnak, melynek értékéből ez semmit nem vesz el. Ezek közé tartozik a Badacsonyi borvidék is, ahova ugyan úgy érdemes ellátogatni „Balatoni főszezon” végeztével is. Nézzünk hát körül, mi is vár minket ezen a festői tájon!

Központunkat mindenképen érdemes a névadó településre helyeznünk, itt található a legtöbb lehetőség, és remek kiinduló pont a környék bejárásához.  Mi is ezt választottuk, itt van a központi elhelyezkedésű, rossz idő esetén saját wellness központtal rendelkező, az egész környék legjobb ár/értékű szállodája, a Hotel Bonvino, melyet nagyon ajánlunk szállásként, étkezéshez, borozáshoz.

Innen pár perc séta a kikötő, ahonnan rendszeres hajójáratok indulnak-érkeznek még szeptemberben is, semmiképpen ne hagyjuk ki, csodálatos élmény ezt a festői vidéket a vízről látni! Sajnos a felújítások miatt este nincs kivilágítva a megközelítése, de vállaljuk be a néhány méteres sötétséget, mert a hangulatos (már kivilágított) kikötő páratlan élménnyel ajándékoz meg miket a holdfényben csillogó tó tükrében.

Mivel az időjárás előrejelzések alapján a Balatont sem szabad még „leírni”, vegyük igénybe a filléres áron, napi többszöri ki-belépést biztosító strandot, mely szintén pár lépésre van a központtól. Példásan kialakított, tiszta, rendezett strand, filléres napágyakkal, játszótérrel, kölcsönzővel, árnyas plázzsal, lassan mélyülő homokos parttal. Sajnos a vendéglátó lehetőségek igen gyérek, erre készüljünk fel, de a közelben számos lehetőség adott.

Aki kirándulni vágyik, a legjobb helyen jár! Hangulatos pincék és ültetvények mellett juthatunk fel a „Rózsakőhöz”. Hatalmas asztalszerű bazaltkő, amit Rózsakőnek neveznek, a Kisfaludy-ház felett található. A hegyoldalról gurulhatott le a régmúltban valamikor. A hagyományok szerint a Rózsakövön Kisfaludy Sándorral üldögélő Szegedy Rózáról kapta nevét.

Ha már itt vagyunk, és említésre került, a kőhöz vezető útnál van a Kisfaludy ház étterem, ahova legalább egy pohár borra térjünk be, a környék legszebb panorámásával rendelkező terasza vár minket.

Akár az egész hegyet körbejárhatjuk innen, túrázhatunk a híres bazalt orgonákhoz, a Ranolder kereszthez, a Szent István Király kápolnához többek között, de ha túllépünk magán a Badacsonyi hegyen, kirándulások egész sora vár ránk a környéken, és ott a Szent György hegy is!

És ha már Szent György hegy, nézzünk itt is körül! Szinte egy kis Toscanába csöppennünk, látványos ültetvények a hegyoldalon, rajta megannyi kis hangulatos pincészet, középen a hegyet uraló kápolnával, és mindehhez a hátteret a vulkáni hegyek, közülük maga a Badacsonyi hegye adja. Ezt semmi esetre sem szabad kihagyni. S ha már itt járunk, keressük fel a „Pál Pincét”, ahol remek borok és házi finomságok várnak minket fenséges panorámával, vagy a „Borbolt a völgyben” névre hallgató kis csodát, ahol válogathatunk kóstolás után a Szent György hegy boraiból.

Nem szabad elfelejtkezni az abszolút közelben fekvő Szigligetről sem, melynek híres vára maga megér egy látogatást, főleg ha éppen rendszeres programjaik valamelyikére érkezünk. Kis sétával elérhető az „óvár is”, de kocsival is egészen közel lehet menni, ha pedig elfáradtunk, megszomjaztunk, megéheztünk, vár minket a kikötőnél a „Mérce”, ahol egyedi, eredeti olasz pizzákból válogathatunk a Balaton part egyik legnagyobb kínálatú koktélkülönlegességei mellé, igen kedvező árfekvésben.

De térjünk viasza Badacsonyba, hiszen még nem is indultunk igazából tesztelni a hegy levét! Lassan indul a szüreti időszak, de egyenlőre ebből még nem tudunk kóstolni, de annál inkább az előző remek évjáratokból, csak azért nagyon érdemes odafigyelni, hova ülünk be. Negatív reklámot nem szeretnénk, amit tudunk ajánlani a Római úton levő, elképesztő hangulattal rendelkező, és finom borokat kóstoltató Fata Pincészet, a szállásunk mellett levő, különleges konyhával rendelkező, Badacsony életében alapvető szerepet játszó „Hableány”, vagy épen maga a Hotel Bonvino több mint 50 féle, válogatott bort felvonultató kis borozója, terasza.

Ha kirándulni indulunk a hegyre, számos pici, hangulatos termelői pince is kíséri utunkat, ha másért nem, magáért az élményért érdemes egy pohár borral a kezünkben megpihenni, és átélni Badacsony szellemét!

Mindenképen ajánlott rendszeresen figyelni Badacsony turisztikai weboldalát, hiszen szeptember-októberben is egymást érik a remek programok, melyek külön élvezetessé teszik itt tartózkodásunkat!

Igazából még ezernyi dolgot lehetne említeni, kiemelni, amiért érdemes Badacsonyt és környékét felkeresni, több kis település, farm, látnivaló, kirándulási lehetőség, a kerékpározási lehetőségekről nem is beszélve várnak még ránk, de ez már legyen a saját felfedezés öröme.  Badacsony mindenkit szeretettel vár, és érdemes kihasználni a kellemes kora őszt, és felfedező, pihenő útra indulni, ki-ki igénye szerint!

További információk:

www.badacsony.com

www.hotelbonvino.hu

www.fatabadacsony.hu

https://www.facebook.com/borboltavolgyben
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064186113872

www.merceszigliget.hu

www.hableanybadacsony.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »