Emlékező lövések a Gyulai vár feladásának évfordulóján

Emlékező lövések a Gyulai vár feladásának évfordulóján

Szeptember 2-án lesz 457 esztendeje, hogy Kerecsényi László várkapitány a vízkészletek kimerülése, egy kitörő járvány és a felmentő sereg érkezésének reménye nélkül feladta a gyulai várat az azt ostromló oszmán seregnek.

A Pertev pasa vezette haderő akkor már 63 napja tartotta ostrom alatt az erődítményt. A szultán rokona 1566. július 2-án, mintegy tizenötszörös túlerővel vette körbe a gyulai várat. Amikor augusztus 18-án vagy 19-én a védők a ma is látható téglavárba szorultak vissza, Kerecsényi fegyverszünetet kért a pasától. Az erődítményt végül az oda beszorult, víz nélkül maradt és járvány tizedelte civil lakosság védelme érdekében adta fel.

A védők szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor – a megállapodás ellenére – az oszmán katonaság a kivonulókra tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték.

A szeptember 2-i történések, illetve a magyar végvári hadtörténet leghosszabb ostromának hősei előtti tisztelgésül ebben az évben is korhű fegyvermásolatokkal leadott lövések szólnak majd a gyulai várnál.

Ezúttal is Szabó Árpád hagyományőr vállalkozik arra, hogy a vár nyitvatartásának ideje alatt, 10-18 óra között minden egész órakor emlékező lövéseket adjon le. A hagyományoknak megfelelően két lövés között idén is fegyverbemutatót tart a lovagteremben. Utóbbin várbelépővel tudnak részt venni az érdeklődők; a gyilokjáróról a rendezvénytér felé leadott lövéseket a váron kívül természetesen bárki láthatja.

Az idegenforgalmi főszezon végével a gyulai kiállítóhelyek visszatérnek eredeti nyitvatartási rendjükhöz.

A július-augusztusi időszakban, a turisztikai főszezonban idén is minden nap várták a látogatókat a gyulai kiállítóhelyek (a hagyományosan szünnapként funkcionáló hétfőkön is), a két kiemelt turisztikai attrakció (az Almásy-kastély és a vár) ráadásul délelőtt 9-től este 7 óráig volt megtekinthető.

Szeptember 1-től azonban ismét 10-18 óra között lesz látogatható valamennyi gyulai kiállítóhely. Az Almásy-kastély nyitva tartásához igazodik a látogatóközpont kávézója és ajándékboltja is. Egész nap nyitva lesz a Kohán Képtár is, míg a Ladics-ház – a zajló felújítás miatt – jelenleg nem látogatható.

Az új nyitvatartási rend a vár és a kastély néhány rendkívül népszerű garantált programját is érinti. Szeptembertől a szabadulószobák ismét 13, 14, 15, 16 és 17 órára foglalhatók. A szombatonkénti gyertyafényes tárlatvezetések a kastélyban 18.30-as, a várban 19.30-as időponttal indulnak szeptembertől. A többi garantált program kezdési időpontjában nincs változás.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

kedd-vasárnap 10.00-18.00

hétfő zárva

Gyulai Vár

kedd-vasárnap 10.00-18.00

hétfő zárva

Erkel Ferenc Emlékház

kedd-vasárnap 10.00-18.00

hétfő zárva

Kohán Képtár

kedd-vasárnap 10.00-18.00

hétfő zárva

Ladics-ház

felújítás miatt átmenetileg zárva

Kastély Kávézó

kedd-vasárnap 10.00-18.00

hétfő zárva

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont ajándékboltja

kedd-vasárnap 10.00-18.00

hétfő zárva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »