Egyedi élményt próbáltunk Gyulán

Egyedi élményt próbáltunk Gyulán

Azt gondolja a Kedves Olvasó, akik már élvezték megannyi turisztikai kínálatát a fürdőjéről, híres váráról, tószínpadáról, kulturális életéről, programjairól ismert Gyulának, hogy minden élményt átélt már, kipróbált, az nagyon téved! Alkalmunk volt egy olyan különleges lehetőséget kipróbálni, mely igazi kuriózum, főleg a nyaraló települések között.

Magyarország messze földön híres evezőseiről, és ennek népszerűsége szerencsére az utóbbi években egyre jobban terjed az emberek körében, igaz ez nem sportszerűen, sporteszközökkel, hanem sokkal stabilabb, biztonságosabb kenukkal, kis folyók, csatornák, holtágak medreiben. Viszont az, hogy ezt a kedvteléses evezést egy gyönyörű város közepén tudjuk megtenni, párját ritkítja, bármerre nézünk is körül.

Igen, ez a különleges élmény vár minket Gyula óvárosában. Mint ismeretes, Gyula nem csupán fürdőváros, hanem a „tavak városa” is, melyet számtalan csatorna köt össze. ezek közül van olyan, amelyik közvetlenül a fürdő mellett halad el, kettészelve a történelmi óvárost, átfolyva a város híres hídja alatt is.

A fürdő háta mögül induló kenukba azok is nyugodtan beszállhatnak, akiknek semmiféle előképzettsége nincs az evezésről, biztonságos mentőmellényt öltve élvezhetik a kenuzást, hiszen a magabiztos, gyakorlott kormányos biztonságosan végigevezi az utat.

Egyedi látvány a fürdő parkját, a csúszdákat, a strandolókat a vízről nézni, de az igazi élményt a hatalmas benyúló fűzfák, a nádas, a százszámra tocsogó vagy épen szárítkozó kacsák, a hangulatos, lagúnás folyómeder jelenti.

A legtöbb híd alatt éppen átférünk, ami tovább növeli az „utazás” élményét, de a legnagyobb élvezetet egyértelműen az 1816-ban épült, történelmi híd alatt való áthaladás jelenti. Érdekessége, hogy annak idején hatalmas összegbe került az építése, ezért díjat szereztek érte, és ehhez egy hídházat építettek, melyben az első hivatalos munkahelyet jelentette a hídpénzszedőnek a városba.

Egy jó részen az óvároson keresztül halad a csatorna, így a szép főteret, és a házak egy részét, illetve természetesen a híd környékének épületeit is láthatjuk a vízről.

Ha kedvünk tartja, akár kilométereket is evezhetünk a romantikus mederben, részben a házak, részben a parkosított városrészek mentén, míg a hidak annyira alacsonyak nem lesznek, hogy nem férünk át alatta. Minden esetre egy darabig haladjunk el, megéri.

Visszafelé menet kicsit lassabb haladásra számítsunk, ugyanis nem is gondolnánk, hogy mekkora sodrása van az amúgy teljesen biztonságos csatornának, ránézésre nem is látszik, de legalább még több alkalmunk van élvezni az elénk táruló látványt!

Ha a városba látogatunk, semmiképpen ne hagyjuk ki ezt a máshol nem kihasználható lehetőséget, további információt, és jelentkezési lehetőséget a www.visitgyula.com/hu  oldalon találhatunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »