Tekerés a Naplás tóhoz

Tekerés a Naplás tóhoz

Duna parti kerékpáros kirándulásinkat bemutató sorozatunk ezen részében kicsit lekanyarodunk a Duna vonalától, de talán még könnyebben megközelíthető, és hasonlóan kényelmes lehetőséget fedezünk fel. Ez a Naplás tó, ami Budapest XVI és XVII kerületének határán terül el.

Több irányból érkezik nagyon jól kiépített kerékpárút a Szilas patakhoz, melynek partján gyakorlatilag a kerület minden pontján, ahol keresztülfolyik, kerékpáros, gördeszkás és szabadidő parkok sorakoznak, melyeket egy néhány éve átadott, napelemes világítással, külön bringapontokkal rendelkező gyalogos, futó és kerékpárút köt össze. Ez vezet ki a kerület határán található nemzeti parkhoz, melynek része a Naplás tó.

Két kerekünk nyergébe pattanva mindenképen érdemes a teljes szakaszt végigtekerni, meg-megállva az érdekességeknél, természeti szépségeknél, az út teljesen sík, könnyed túra a család bármely tagjának.

Ha kocsival érkezünk, és innen indulunk tekerni nehezebb a helyzetünk kicsit, mert az útról nem látszik végig a kerékpárút, viszont navigáció hiányában komoly probléma a terület megtalálása, az égvilágon semmi sem hirdeti, csak ha már odaértünk…

A Naplás tó egy Szilas-pataki árvízvédelmi tározó, melyet azzal a szándékkal hozták létre, hogy a Szilas-patak áradását megelőzzék, ezért azt 1978-ban visszaduzzasztották, így keletkezett a Naplás-tó. Jogos a kérdés, hogy mit jelent a „naplás” szó! Nos, ez az elnevezés a „napolásra”, vagyis az idő eltöltésére, elvesztegetésére igyekszik utalni.

A tó 1997 óta védett a környező 150 hektáros területtel együtt. A nyílt vízfelület mellett megtalálható itt nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, és mindezt szántóföldek veszik körül. Nem meglepő, hogy ilyen változatos élőhelyeken, mint amelyeket a Naplás-tó Természetvédelmi Terület magába foglal, több mint 400 növény- és 200 állatfaj él.

A 2-6 méteres mélység között változó, 16 hektáros tó igazából két részre oszlik, két oldala aszfaltos, az elmúlt években felújított, kiépített partszakasszal rendezkedik, ahol sétálni, pihenni, horgászni, szabad időt lehet eltölteni. Igazi családi és baráti szabadidő központ, ahonnan akár kirándulni is indulhatunk.

Mindenképen induljunk sétára vagy tekerjük körbe a tavat (van része ahol tolni kell, mert igazából gyalogösvény szerű, az élővilág védelme, és a terület „eredetiségének” megőrzése érdekében). Ahol a sétány van számtalan kacsa, a vadregényes részen számos úszó, futó és repülő állatka kíséri utunkat. Ezen a részen ismertető táblák is segítik tájékozódásunkat, okulásunkat a területtel kapcsolatban.

Semmi képen nem hagyjuk ki a tó felé emelkedő dombon nemrég átadott, ingyenesen látogatható, 22 méter magas kilátó torony felkeresését, a szintkülönbség nem nagy, pár perces kényelmes sétával megközelíthető, de némi erőlködéssel fel is tekerhetünk. Az elénk táruló fenséges panoráma, főleg tiszta időben messze kárpótol a fáradozásokért. A 360 fokos panorámában feltűnik az egész Szilas patak völgye és a Gödöllői dombság is, illetve természetesen maga a tó és környezet is.

Ha hosszabb időt szeretnénk eltölteni, akkor számos tűzrakó és pihenő vár ránk, de természetesen büfé és szolgáltató épület is várja a vendégeket.

Mivel a közelsége, a könnyed megközelíthetősége, a természeti szépsége akár a területnek, akár az ide vezető útnak külön-külön is csábítja a mozgásra, kikapcsolódásra vágyókat, így csak ajánlani tudjuk minden drótszamár párti olvasónknak, vagy akár egyértelműen gépkocsival közlekedőknek is, hogy semmiképp ne hagyják ki a felkeresendő területek listájáról a Naplás tavat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »