Két keréken a Duna partjainál, Vác

Két keréken a Duna partjainál, Vác

A főváros közeli, rövid, könnyű, mindenki számára elérhető kerékpáros lehetőségeket bemutató sorozatunk következő állomása a Duna egyik Magyarországi ékszerdoboza, Vác.

A turisztikailag hatalmas fejlődésen átesett kisváros már a Római korban is lakott település volt, és a „Dunakanyar kapujának” is szoktak hívni. Felújított főterén sétálni, kávézni, barangolni sétányán, felkeresni nevezetességeit, vagy részt venni gazdag kulturális életében mindig is jó célponttá teszi. Viszont mi most a drótszamarazás tekintetében nézünk körül.

A város megközelítése igen könnyű kerékpárral is akár eltekerhetünk idáig Pestről, (bár az egy kicsit a most általunk bemutatott kategóriában talán sok lehet kilométerben), de alternatíva a sűrű vonatközlekedés, illetve a jó autós megközelítés. Esetleg még akár a hajós megoldás is szóba jöhet, igaz ez csak hétvégén. A régi 2-es mellett, közvetlen a belváros szélén (például a Művelődési háznál) ingyenes, árnyékos helyen parkolhatunk, de a Duna parton, hatalmas, kifejezetten kerékpárosok számára létesített parkoló is vár minket, minden drótszamarkhoz tartozó infrastruktúrával együtt!

Akár honnan is indulunk, javasoljuk, kezdjük először magával az ékszerdoboz belvárossal, melynek minden pontja megközelíthető kerékpárral, mely a helyiek között is igen kedvelt közlekedési eszköz.

Hova is mehetnénk először, mint a XVIII században, először klasszicista, majd késő barokk stílusban épült Székesegyházhoz, mely Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa. Most a részletekbe nem megyünk bele, feltétlenül nézzük meg!

Előtte a kis téren csütörtökönként olcsó és minőségi termékeket árusító termelői kispiac van egész nap, ezt se hagyjuk ki…

Innen irány a fő tér, a Március 15 tér, mely a szíve a településnek, és igazi rekreációs terület is egyben, túl a hangulatos látványon, a csodás épületeken, parkokon, vizes blokkokon.

A teljesség igénye nélkül emeljük ki a hajdani Szent Mihály templom romjait, a Fehérek templomát vagy éppen a Városházát, de semmi képen ne sajnáljuk az időt elidőzni a tér valamelyik hangulatos kávézójában, vagy a padok egyikén, és nézzünk meg mindent alaposan.

Ha feltörlődtünk a kulturális és városkép látnivalókkal, irány a Duna part, ami innen pár méterre van. A kikötőhöz érünk, ahonnan mind a két irányba indulnak a remekül kiépített kerékpár utak.

Mondjuk induljunk el most a főváros irányába. Csodálatos Duna parti sétányon és parkokon keresztül haladva érjük el a fent említett kerékpáros parkolót és központot, innen indul a Duna vonalát követő, természetvédelmi környezetben haladó kerékpárút erdei része.

Fantasztikus, néha szinte mesébe illő tájakon tekerhetünk, erdőn át, hidakon, romantikus tó, kis patakon, Duna parti szakaszok mellett. Utunkat leginkább kacsák keresztezik, de más állatkákkal is találkozhatunk, ha nincsenek sokan körülöttünk, de a madárcsicsergés garantált.

Igazából a nem messze fekvő Sződligetig érdemes mindenképen eltekerni, addig garantált ez a tájkép, ez kb 4 kilométer, de természetesen akinek van kedve és energiája, az mehet tovább, ezt követően sem éri csalódás! Viszont vissza útban minden képen javaslunk egy lábáztatást legalább valamelyik romantikus partszakaszon!

Visszaérve a Rév-hez, induljunk el a másik irányba is, a főleg gyalogosok számára kialakított, de kerékpárúttal is rendelkező részen. Hamarosan a Váci börtön épületéhez érünk, nem egy felemelő látvány, de érdekesség. A komplexum város felőli részen találjuk a Bécsi kaput, mely lezárta a hajdani várost, most magát a főteret.

Innen nem messze lehet feltekerni a híres Diadalívhez (pár száz méter…), mely az egyetlen ilyen építmény Magyarországon. Mária Terézia tiszteletére építették, de az anekdota szerint nem mert átmenni alatta, mert mindössze két hét alatt építették fel. Most is egyben áll, remek fotótéma.

Visszatérve a partra eldönthetjük, meddig és mennyit szeretnénk tovább tekerni a Duna partján, igazából az általunk kényelmes kirándulásként ajánlott mennyiségbe ennyit célszerű beletenni.

Mint opciót meg kell említeni, hogy a belváros területén található egy remek felfrissülést garantáló strand is (nem Duna part!), ha valakinek ilyen szándékai lennének a nyári kellemes napsütésben.

Nem is maradt igazából más hátra, mint valamelyik hangulatos kisétteremben vagy cukrászdában kiülni a teraszra, akár a romantikus főtéren, akár lent a Duna partján, és átbeszélni milyen szép élményekkel is ajándékozott meg minket Vác és környéke!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »