Öt felújított kikötőt adtak át a Velencei-tó partján

Öt felújított kikötőt adtak át a Velencei-tó partján

Újabb jelentős innoválások Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai térségében

Öt felújított kikötőt adtak át a Velencei-tó partján

Ünnepélyes körülmények között hétfőn átadták a Velencei-tó öt helyszínén felújított hajóállomásokat. A korszerűsített, modernizált kikötők mindenben megfelelnek a kor elvárásainak, valamint jelentősen hozzájárulnak a térség vonzerejének növeléséhez, a helyiek és a nyaraló vendégek komfortérzetének javításához.

A fejlesztésre a Kormány 285.141.207 forint forrást biztosított a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) részére.

A pákozdi Szúnyog-szigeten hétfőn átadták az elmúlt hónapokban, a Velencei-tó öt helyszínén (Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Sukoró) felújított közforgalmi hajóállomásokat.

A hajóállomások korszerűsítési, modernizálási munkálatai két ütemben zajlottak.

Az I. ütemben a RONEKO Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a parti létesítményekkel (vizesblokkok, parkolók), valamint a villamossággal (hajók elektromos töltői, közvilágítás)kapcsolatos munkákat végezte el, míg a fejlesztés II. ütemében a QDAM Építőipari és Kereskedelmi Kft. gondoskodott a vízijárművek közlekedését segítő napelemes jelzőárbócok, a kikötői bakok, kikötői pilótafák elhelyezéséről, a meglévők átalakításáról, cseréjéről, továbbá a személyi biztonságot szolgáló korlátok és egyéb tartozékok (mentőgyűrűk, csáklyák) elhelyezéséről.

A munkálatok mindkét ütemben határidőre, rendben fejeződtek be.

„Hazánk egyik kivételes természeti szépségű helyén vagyunk, itt a Velencei-tó környékén. Szeretnénk, ha az országnak ezen ékköve olyan állapotba kerülne, ahogyan mi, az itt élők azt megálmodták. A 14 milliárd forintos uniós forrásból zajló partfal-rekonstrukciónak voltak olyan következményei, amelyeket nem lehetett kezelni, csak akkor, ha Magyarország kormánya nemzeti forrásból támogatást biztosít a Velencei-tó környékének. Ez így is történt: a kormány a Pannónia Szíve Program keretében több mint félmilliárd forintot biztosított erre a célra. Ez azt tükrözi, hogy Magyarország kormánya és a magyar emberek számára fontos a Velencei-tó, és még egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben is, rendben be lehetett fejezni a beruházást” – fogalmazott az átadás kapcsán Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, az esemény egyik szónoka.

A rendezvényen rajta kívül megjelentek a kivitelező cég munkatársai, a települési polgármesterek, a tóért mindig aktívan és lelkesen dolgozó civilek, valamint Dr. Molnár Krisztián, a beruházást koordináló Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a Fejér Vármegyei Önkormányzat elnöke is.

„A Pannónia Szíve Program keretében több mint 1530 folyóméter hosszúságú vendégmóló rendszert tudtunk visszaépíteni, ráadásul olyat, ami a vízszinthez igazodik. A kikötőink kapcsán láttuk azt a hiátust, ahogy maga a partvédmű, úgy a kikötők is az 1970-es évekbeli fejlesztésekkel bírnak, így időszerű volt a felújításuk. A korszerűsítés során egyrészt hajózásbiztonsági elemek kerültek felújításra, de ha már fejlesztünk, akkor a XXI. század kihívásainak is meg akartunk felelni, így elektromos töltési lehetőséget is biztosítottunk a kikötőkben, korszerűsítettük a világítást, valamint a kényelmi funkciókat is előtérbe helyeztük. A közös, építő munkát a későbbiekben is szeretnénk folytatni” – hangsúlyozta Molnár Krisztián.

A Pannónia Szíve Program égisze alatt zajló fejlesztés a KEHOP-1.3.0-15-2016-00015 azonosítószámú, a „Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja” projekthez kapcsolódó feladatokhoz szükséges forrás biztosításáról szóló 1219/2021. (IV. 29.) Kormányhatározat részeként, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács beruházásában valósult meg.

Ennek keretében egyrészt a Velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítése történt meg tavaly a Kormány által biztosított 506.047.186 forint felhasználásával; másrészt ugyanezen határozat biztosított 285.141.207 forint forrást a közforgalmi hajóállomások mostani korszerűsítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »