Több mint 2200 program az idei Múzeumok Éjszakáján

Több mint 2200 program az idei Múzeumok Éjszakáján

Eddig 442 intézmény több mint 2200 programmal regisztrált az idei nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, június 24-én megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájára.

A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb kulturális programja, amelyre idén 442 közgyűjtemény több mint 2200 programmal készül. Az év legrövidebb éjszakájához, Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, június 24-én, amikor szélesre tárt kapukkal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az intézmények az érdeklődőket.

A tavalyi rendezvényen közel 330 ezer belépést regisztráltak összesítve a csatlakozó intézmények, az előzetes becslés szerint idén is hasonlóan magas részvételre számítanak a szervezők.

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. A kiemelt tematika különleges kapcsolódási pontot teremt a múzeumok között és egy új perspektívából segít rávilágítani a gyűjteményekre.

Idén is izgalmas lehetőségeket kínál a „TRendben vagyunk” tematika, ami olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy melyek az örök trendek, és melyek azok, amelyek rövidebb-hosszabb időre tűnnek csak fel? Ha valami nagy múltra tekint vissza, lehet-e mégis – vagy épp ezért – trendi? A tematika olyan értelmezésből is segít betekinteni egy-egy szakterület fejlődésébe, hogy megmutatja, milyen eszközök, irányok, felfedezések voltak azok, amelyek egyfajta modernizációval „trendbe hozták” a tárlaton bemutatott területet. Számos helyen a kísérőprogramok is kapcsolódnak a tematikához, a résztvevő intézményekben közel 330 tematikus programmal várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat idén már több mint 20 éves, az évek alatt egyre több fiatal vesz részt a programokon, ami egyre „trendibbé” teszi a múzeumba járást. Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 2023-ban állt a rendezvénysorozat mellé, hogy népszerűsítse azt jószolgálati nagykövetként. Idén tavasszal számos tárlatvezetésen, több interaktív programon vett részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakájáig saját élményeiről beszámolhasson és ajánlhassa azokat a vendégeknek.

2023 kiemelt helyszíne: Veszprém

Európa idei kulturális fővárosába különösen érdemes lesz ellátogatni június 24-én.13 intézmény több mint 50 múzeumi és kísérőprogrammal várja az érdeklődőket, egyebek mellett a Laczkó Dezső Múzeum, a Digitális Tudásközpont, a Művészetek Háza Veszprém, valamint a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület. Különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint magyar és finn hagyományőrző programok egyaránt várják az érdeklődőket a „Királynék városában”.

Neumann János és öröksége tíz múzeumban

A Neumann 120 Emlékév keretében a matematikus munkásságát és életét egyedi, interaktív módon bemutató tárlatok is kiemelt figyelmet kapnak a Múzeumok Éjszakáján. Látványos megoldások, modern technikai eszközökkel és interaktív módon mutatnak be egy vagy több tudományterületet, melyben Neumann János jelentőset alkotott.

A Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívásának köszönhetően 10 intézmény fog izgalmas, a tudós sokrétű munkásságához köthető programokkal szolgálni a Múzeumok Éjszakája látogatói számára.

Budapesten ingyenes múzeumi buszjárat indul

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, valamint az esemény Facebook– és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő hetekben érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 2500 forintba, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1200 forintba kerül, és nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is.A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a www.jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban.

Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

A rendezvény fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK, a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal és a Magyar Turisztikai Ügynökség, szakmai partnere a SZTAKI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »