Száműzöttként Madeirán

Száműzöttként Madeirán

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményéből állították össze a szakemberek.

1921. november 19-én érkezett meg a trónjáról elűzött IV. Károly király és Bourbon-Pármai Zita királyné Madeira szigetére, ahol száműzetésük néhány hónapját töltötték, a később hozzájuk csatlakozó gyermekeikkel együtt.
Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó uralkodója 1922. április 1-jén hunyt el. Ez sorsdöntő fordulatot jelentett az egész család, de legfőképpen az alig tízéves trónörökös, Habsburg Ottó életében.
2022-ben IV. Károly halálának centenáriumát ünnepelve a Madeirai Levéltár és Könyvtár egy, a gyűjteményében fellelhető dokumentumokból összeállított kiállítással emlékezett meg az uralkodói család ott töltött idejéről, és a szigetlakókkal való kapcsolatáról. A Madeirai Kulturális Államtitkársággal kötött együttműködési megállapodás keretében a Habsburg Ottó Alapítvány támogatta a Funchalban rendezett kiállítás létrejöttét, most pedig Magyarországon
is bemutatja azt, kiegészítve saját gyűjteményének darabjaival és a magyar közönség számára lényeges információkkal.

A tárlat az elmúlt időszakban a Gödöllői Királyi Kastélyban szerepelt, a következő hetekben pedig a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban lesz megtekinthető.

A kastély kápolnájában helyet kapó időszaki kiállítást 2023. április 15-én (szombaton) 10.30-kor Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond: Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

A kiállítás 2023. május 29-ig tekinthető meg az Almásy-kastély nyitvatartási idejében, kastélybelépővel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »